Altădată părea un vis frumos. Inflaţia, la un nou minim istoric

Altădată părea un vis frumos. Inflaţia, la un nou minim istoric

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în luna mai la un nou minim istoric, 1,79% faţă de aceeaşi lună din 2011, conform comunicatului lunar emis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cea mai importantă contribuţie la această evoluţie au avut-o mărfurile alimentare, care s-au ieftinit în perioada menţionată cu 2,13%, în mare parte ca urmare a unui an 2011 foarte bun din punct de vedere agricol.

Mărfurile nealimentare şi serviciile au înregistrat creşteri de preţ, fiind influenţate într-o mai mare măsură de cursul valutar al leului, care a evoluat într-o direcţie nefavorabilă în ultimele luni. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,26%, iar serviciile cu 6,21%.

Faţă de luna aprilie, creşterea preţurilor publicată de INS a fost de doar 0,2% per total, condusă tot de servicii şi de mărfurile nealimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la începutul anului, rata inflaţiei a fost de 1,69%, o dovadă în plus a faptului că reducerile de preţuri s-au petrecut cu precădere în a doua jumătate a anului trecut. Cele mai mari creşteri de preţ în primele cinci luni din 2012 le-au avut cartofii şi fructele proaspete, cu 15,76%, respectiv 13,74%, şi combustibilii, cu 4,33%. La polul opus, ouăle s-au ieftinit cu aproape 15% în acest interval.