Alpinist român dispărut în India. Familia nu ştie nimic de 12 zile

Alpinist român dispărut în India. Familia nu ştie nimic de 12 zile

Alpinistul român Cătălin Constantin Morariu a dispărut la data de 8 august, după ce echipa de alpinişti din care făcea parte a fost surprinsă de o furtună puternică în masivul Himalaya.

Potrivit unor informaţii obţinute de evz.ro, românul se afla într-un grup de şase pasionaţi de ascensiuni montane, cinci români şi o daneză. Ei se aflau în regiunea Ladakh, din nordul Indiei.

Daneza Henriette Kristiansen Borg, iubita lui Cătălin, a fost găsită moartă de echipele de intervenţie. Patru români au reuşit să scape şi au fost evacuaţi din zona afectată de inundaţii. Activistul indian Somen Debnath, prieten al lui Cătălin Morariu, şi persoane apropiate familiei Morariu spun că, iniţial, a fost anunţată moartea lui Cătălin. Apoi, s-a anunţat că românul este dispărut. De fapt, fusese găsit un cadavru, dar elementele de identificare sunt superficiale.  

În urma furtunii puternice, 16 muncitori nepalezi, doi refugiaţi tibetani şi şapte turişti străini şi-au pierdut viaţa. Alte 400 de persoane au fost date dispărute. Un turist francez care se afla pe traseu în momentul furtunii, David Bressac, a descris momentele prin care a trecut. "Erau alunecări de teren, iar stânci şi roci mari se rostogoleau la vale. Era îngrozitor. Valurile de noroi veneau spre noi cu o viteză uimitoare. Totul a durat o oră sau două. După aceasta, am rămas blocaţi pentru cinci zile", a spus el pentru AFP.

Cătălin Morariu este alpinist profesionist. În 2005, el a reuşit să escaladeze vârful Shishapangma, al 14-lea cel mai înalt din lume, cu o înălţime de 8.013 metri.

Ministerul român de externe a precizat pentru evz.ro că: "Există o confirmare preliminară din partea autorităţilor locale din India cu privire la dispariţia unui cetăţean român în urma inundaţiilor care s-au produs în India.

Cazul este atât în atenţia Centralei MAE cât şi a Ambasadei României la New Delhi, care se află în contact permanent cu autorităţile locale, precum şi cu celelalte misiuni diplomatice ale statelor membre UE.

Procedura de identificare a persoanelor decedate în urma inundaţiilor este în curs de desfăşurare, neexistând până la ora actuală confirmarea oficială că printre acestea se află şi cetăţeni români.

Autorităţile locale au confirmat că există un număr de cetăţeni străini daţi dispăruţi."

Ne puteți urmări și pe Google News