Evenimentul Zilei > Social > Alimentele care îţi distrug sănătatea! Sunt strict interzise! Produc cancer. Dezvăluiri incredibile ale specialiştilor
Alimentele care îţi distrug sănătatea! Sunt strict interzise! Produc cancer. Dezvăluiri incredibile ale specialiştilor

Alimentele care îţi distrug sănătatea! Sunt strict interzise! Produc cancer. Dezvăluiri incredibile ale specialiştilor

Medicii atrag atenția că există o legătura directă între consumul de carne roșie și anumite tipuri de cancere care se se pot dezvolta pe parcursul vieții.

Departamentul de Nutriție al Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard a derulat un studiu de mare amploare care a vizat legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon sau de rect.

O echipă de cercetători a identificat într-adevăr un astfel de legătură în apariția tumorile colorectale la persoanele care au declarat că au avut o dietă bogată în carne roșie și procesată. Apariția cancerului colorectal a fost cauzată de compuși specifici care sunt produși în organism după consumul de carne roșie.

Cercetătorii pot studia acum aceste tipare pentru a depista originile mutațiilor care au dus la formarea unei tumori. Descoperirea semnăturii mutaționale a ADN-ului uman a fost asociată consumului de carne roșie și procesată ”implică și mai mult” dieta în dezvoltarea cancerului colorectal, a declarat Marios Giannakis cercetător la Harvard Medical School.

ADN se modifică radical

Pentru a ajunge la concluziile lor, echipa de cercetători a analizat ADN-ul tumorilor de la sute de persoane cu cancer colorectal care au furnizat informații amănunțite despre ceea ce au mâncat în anii dinaintea diagnosticării cu boala.

Înțelegerea modului în care carnea roșie și carnea procesată poate provoca leziuni genetice care pot duce la apariția cancerului colorectal ar putea face posibilă prevenirea cancerului colorectal, depistarea timpurie a acestuia și tratarea lui cu terapii țintite, a precizat Dr. Giannakis.

O posibilă abordare a prevenirii, de exemplu, ar putea fi identificarea persoanelor predispuse la modfificarea structurii ADN și la încurajarea acestora să își limiteze consumul de carne roșie, a spus el.

”Acesta este un studiu foarte inteligent”, a declarat și Kurt Straif, doctor în medicină, care a condus programul Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) care a evaluat carcinogenitatea consumului de carne.

Concluzii: nu abuzați de carnea roșie

Concluziile specialiștilor au dovedit legătura dintre carnea roșie și procesată și cancerul colorectal, a continuat Dr. Straif, care nu a fost implicat în studiu.

În 2015, pe baza datelor provenite din 800 de studii, IARC a clasificat carnea procesată ca fiind cancerigenă pentru om (Grupa 1), ceea ce înseamnă că există suficiente dovezi pentru a concluziona că poate provoca cancer la om. Dovezile pentru carnea roșie au fost mai puțin definitive, așa că IARC a clasificat-o ca fiind probabil cancerigenă (Grupa 2A).

„Toate cărnurile procesate sunt asociate cu un risc crescut de cancer de colon, cancer colorectal și alte tipuri de cancer gastro-intestinal, inclusiv cancerul de stomac”, explică Dana Ellis Hunnes, autoarea cărții Recipe for Survival. „Iar aici vorbim de toate tipurile de salam, de hotdogs, de bacon și orice are nitrați sau care a fost afumat.”

Dincolo de toate astea, chiar dacă nu trece prin procesare, carnea poate avea un impact asupra sănătății intestinale ducând la balonare, inflamație și disconfort, contribuind, de asemenea, la un risc crescut de diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral, obezitate.