Evenimentul Zilei > Social > Studiu revoluționar! Adulții înalți au șanse mai mari de a se confrunta cu cancerul colorectal.” Ar putea creşte posibilitatea mutaţiilor”
Studiu revoluționar! Adulții înalți au șanse mai mari de a se confrunta cu cancerul colorectal.” Ar putea creşte posibilitatea mutaţiilor”

Studiu revoluționar! Adulții înalți au șanse mai mari de a se confrunta cu cancerul colorectal.” Ar putea creşte posibilitatea mutaţiilor”

Cel mai nou studiu efectuat de cercetători americani a demonstrează că adulţii mai înalţi riscă să se îmbolnăvească de cancer colorectal sau polipi colonici. Șansele sunt mai mari făța de o persoană mică de statură.

Cercetătorii americani au făcut o descoperire revoluționară! Sunt șanse mai mari ca adulţii mai înalţi să se confrunte cu cancerul colorectal sau polipii colonici, ce pot deveni ulterior maligni, informează agenţia Xinhua.

Cercetarea, publicată miercuri în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, un jurnal al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, arată că persoanele înalte au un risc cu 24% mai mare de a dezvolta cancer colorectal decât persoanele mici de statură.

Cu fiecare 10 centimetri în plus la înălţime riscul este mai ridicat cu 14%, iar cel de adenom creşte cu 6%, potrivit studiului.

Cercetătorii de la Johns Hopkins University School of Medicine s-au documentat din 47 de studii internaţionale, observaţionale, care au implicat 280.660 de cazuri de cancer colorectal şi 14.139 de cazuri de adenom colorectal. Aceștia s-au inspirat și din studiul „Colon Biofilm” realizat de Johns Hopkins, care a strâns 1.459 de oameni supuşi unor colonoscopii. Au analizat la sânge legătura dintre cancer şi bacteriile ataşate de pereţii colonului (biofilm).

Care este explicația?

„Un posibil motiv pentru această asociere este faptul că înălţimea adultului se corelează cu dimensiunea organelor corpului. Proliferarea mai activă în organele persoanelor mai înalte ar putea creşte posibilitatea mutaţiilor ce duc la transformarea malignă”, a explicat Elinor Zhou, coautoare a studiului.

Sursa: arhiva EVZ

Gerard Mullin, profesor asociat la Departamentul de Gastroenterologie şi Hepatologie de la Johns Hopkins Medicine, a precizat că „acesta este cel mai mare studiu de acest gen realizat până în prezent”, care, potrivit spuselor sale, „se bazează pe dovezi conform cărora o înălţime mai mare reprezintă un factor de risc trecut cu vederea, care ar trebui luat în considerare atunci când se evaluează şi se recomandă pacienţii pentru screening-uri pentru cancerul colorectal”.

Potrivit Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), înălţimea medie în Statele Unite pentru bărbaţi este de 1,75 metri, iar pentru femei este de 1,62 metri. Oamenii care trec de această medie riscă să se confrunte cu afecțiuni grave, conform Science Daily.