Ca să arate poporului că Parlamentul e o instituție care ia atitudine, aleșii s-au adunat ieri în ședință pentru a adopta o declarație politică prin care cer demisia președintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului în care e implicat fratele său.

* Că ședința a fost făcută doar „de imagine”, s-a văzut cu ochiul liber. Totul a fost pe repede înainte, discursurile au fost slabe, scurte și puține, și votul la vedere.

* PDL și PMP nu au participat la plen. Înainte de ședință, Elena Udrea și alți parlamentari PMP au protestat pe hol, având hârtii pe care scria „Trafic de influență”, dar şi copia mărită a „bilețelului roz” transmis de Tăriceanu lui Băsescu în 2005. „O diversiune politică”, a comentat Tăriceanu.

* În sala de plen intră Valeriu Zgonea, urmat de Viorel Hrebenciuc și Miron Mitrea. La scurt timp, vine și Victor Ponta. Se așează în banca lui de deputat.

* După ceva timp, se mută în băncile goale ale PDL, în apropiere de cele ale UDMR. Schimbă câteva cuvinte cu ei de la distanță. Se ridică și se duce în fața lor. La plecare dă din umeri ca și când „Asta e!”.

* Inițiatorul demersului, Tăriceanu e poftit la microfon. Recunoaște că e o acțiune politică fără consecințe juridice și că șeful statului nu o să-și dea demisia. 

*„În timp ce voi (pesediștii -n.r.) vreți să scăpați de Băsescu ca să câştigați electorat, pentru a vă scăpa corupții care sunt în anchete astăzi, noi ne dorim să scăpăm de el, pentru că nu mai are capacitatea de a lupta împotriva corupției”, explică Ludovic Orban de ce liberalii îi cer demisia lui Băsescu.

* Zgonea o zărește în sală pe Rodica Nassar (PSD) care își aniversează ziua de naștere și ține să-i spună „La mulți ani!„de la microfon. „Și din partea domnului Tăriceanu!”, completează Zgonea urarea.

* Declarația este votată cu 344 de voturi „pentru” și 17 abțineri de la UDMR. „Hai, mă, ridicați mâna!”, le strigau pesediștii udemeriștilor. Degeaba. Întrebat de ce s-a abținut, Marton Arpad răspunde fără să stea pe gânduri: „Pentru că nu am vrut să votăm nici pentru, nici împotrivă”. 

*Pe hol, Gabriela Firea își amintește că e ziua lui Gigi Becali. „Săracu’ de el, amărâtu’, pe unde o fi!”, îl compătimește ea. 

*Câțiva parlamentari mai tineri își urează „vacanță plăcută!”. „Hai, te pup! Ne vedem pe Skype-uri de-astea!”.