Evenimentul Zilei > Social > Alertă. România stă pe un butoi cu lavă. Părerea specialiştilor ne dă frisoane
Alertă. România stă pe un butoi cu lavă. Părerea specialiştilor ne dă frisoane

Alertă. România stă pe un butoi cu lavă. Părerea specialiştilor ne dă frisoane

Un studiu foarte evoluat efectuat de oameni de ştiinţă din Elveţia, Ungaria, SUA şi România arată că vulcanul Ciomatu se poate reactiva oricând.

Masivul Ciomatu – Puturosu face parte structural şi poziţional din grupa Munţilor Harghitei.

Singurul lac vulcanic din România și din Europa de Est este Lacul Sfânta Ana, lac format chiar în vechiul crater al vulcanului.

Potrivit studiului realizat de specialişti, între 8 şi 24 de kilometri cubi de magmă încă clocotesc sub vulcan, ceea ce nu sugerează neapărat o erupţie iminentă, dar indică un risc ce trebuie evaluat, şi anume unul care, în funcţie de rezultate, poate duce la o schimbare de statut sau, cel puţin, la o apreciere mai bună a gradului de activitate a unor vulcani ce n-au mai erupt de mii de ani.

„Verificăm mai ales vulcanii activi – din motive evidente, ei dovedind un risc real”, a afirmat Mickael Laumonier, coautorul studiului.

„Totuşi nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formaţi relativ recent, întrucât aceştia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm”, a adăugat el.

Coautorul studiului, Mickael Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne, şi echipa sa din Elveţia, Ungaria şi România s-au bazat pe analize geofizice şi geochimice, precum şi pe simulări numerice ale evoluţiei termale a vulcanului Ciomatu în estimarea cantităţii de magmă depozitate sub vulcan. Astfel, rezultatele acestora sugerează că Ciomatu ar adăposti un volum maxim de magmă ce depăşeşte spaţiul ocupat de 20.000 de Mari Piramide din Giza.

Janine Krippner, vulcanolog la Programul Global Volcanism al Smithsonian, a subliniat că oamenii de ştiinţă nu spun că vulcanul e pe cale să erupă, ci doar că „Avem o mulţime de date care indică că s-ar putea produce aşa ceva.”

Oricum specialiștii vulcanologi susțin că nici un vulcan stins de pe Terra nu este unul definitiv redus la tăcere, orcare din vulcanii stinși putându-se reactiva, potrivit b1.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.