Evenimentul Zilei > International > ALERTĂ de RADIAȚII după o nouă EXPLOZIE SOLARĂ. Astronauții ISS sunt în PERICOL
ALERTĂ de RADIAȚII după o nouă EXPLOZIE SOLARĂ. Astronauții ISS sunt în PERICOL

ALERTĂ de RADIAȚII după o nouă EXPLOZIE SOLARĂ. Astronauții ISS sunt în PERICOL

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au fost nevoiţi să se adăpostească de impactul unei puternice explozii solare într-un refugiu din interiorul platformei orbitale, relatează luni EFE.

„Duminică seară la ora 08:00 a avut loc o puternică variaţie de protoni de o înaltă încărcătură energetică. Astronauţilor li s-a dat ordin de alertă şi s-au transferat în refugiul ISS”, a asigurat Mihail Panasiuk, directorul Institutului rus de fizică nucleară Skobeltsyn la o conferinţă de presă, informează AGERPRES. Cercetătorul rus a avertizat că măsura de precauţie nu a fost de neglijat, având în vedere că „o mare cascadă de protoni ar fi putut penetra structura ISS”, a explicat el. Din fericire, deşi explozia puternică a avut loc când platforma se afla în bătaia Soarelui, jetul de protoni a fost de scurtă durată, prin urmare nu a provocat pagube.

În ceea ce priveşte posibila legătură între uraganul Irma şi furtuna solară, Panasiuk a recunoscut că unii cercetători susţin această teorie, însă el a respins o legătură directă între cele două fenomene. La rândul lor, cercetători kazahi au prognozat că erupţia solară ar putea provoca o furtună magnetică în zilele de 12 şi 13 septembrie.

Două puternice explozii solare de mare intensitate au avut loc săptămâna trecută, dintre care una a fost considerată cea mai puternică înregistrată de la începutul acestui ciclu de activitate a soarelui, ce a debutat în decembrie 2008, potrivit NASA.