Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru toți părinții și elevii: „Inspectoratele Școlare încalcă legea!”
Alertă pentru toți părinții și elevii: „Inspectoratele Școlare încalcă legea!”

Alertă pentru toți părinții și elevii: „Inspectoratele Școlare încalcă legea!”

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, face un apel către Inspectoratele Școlare să respecte legea și să nu încalce regulamentele

Iulian Cristache face un apel către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ), solicitându-le să nu mai încalce legea și regulamentele. Acesta a făcut publice opt solicitări în atenția capilor din ISJ-uri

  1. Ieșiți din zona de confort și respectați-vă statutul, acela de reprezentant al Ministerului Educației Naționale și de garant al respectării legislației.
  2. Unii dintre dumneavoastră vă considerați Zei, care protejează alți Zei, directorii unităților de învățământ. Puneți-i să respecte legea și să înjghebe un dialog real… cu elevii și părinții. Se încalcă la greu… cam tot ce înseamnă legislație în domeniu: ROFUIP-ul este apă de ploaie, Codul de Etică așijderea, CDS-urile sunt doar ale profesorilor, ș.a.m.d.
  3. Câți dintre directori și-au respectat PDI-ul sau PAS-ul, pe care le-au susținut atunci când au „câștigat” postul de director?
  4. Câți dintre dumneavoastră folosiți într-un mod corect și constructiv comisiile de la nivelul unităților de învățământ?
  5. Câți dintre dumneavoastră puneți în centrul actului educațional elevii… și câți dintre dvs. încercați să ascundeți gunoiul sub preș, inclusiv cazurile de indisciplină ale unor elevi?
  6. Câți dintre dvs. respectați procedura de achiziționare a auxiliarelor… conform ROFUIP?
  7. Sunt curios, dacă s-ar face o analiză la nivel național, câți dintre directori au calificative mai mici de FB (n.r. foarte bine), mulți dintre ei având unități de învățământ cu procent de promovare la BAC… 0%.
  8. La nivel de ISJ-uri… de câte ori ați convocat Consiliul Consultativ, Comisa de Etică, Comisia de Violență etc. Și, de asemenea, câte recomandări au plecat de la Comisia de Etică către acele unități de învățământ care calcă Codul de Etică, în picioare.

Contactat de jurnaliștii EVZ, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, acesta a explica că „în primul rând, nu se respectă legilația în unitățile de învățământ.

Trebuie să se aducă la cunoștință regulamentele, trebuie să raporteze cazurile de violență, nu se respectă nimic. Nimeni nu respectă nimic.

Chiar dacă o să vină un nou ministru, dacă nu se iese din paradigma că profesorul îți este coleg, nu se va întâmpla nimic. Inspectoratele sunt reprezentanții Ministerului Educației. Să își facă datoria!

Să facă inspecțiile corecte, nu niște pseudo-inspecții care sunt anunțate. Avem directori la Galați, care s-a dus personal la elevi să strângă bani de la copii pentru cravate.

Facem sesizari la ISJ-uri, dar ei sunt protejați pe linie atât de Ministerul Educației, cât și de Inspectoratele Școlare Județene”, a explicat în EXCLUSIVITATE pentru EVZ, Iulian Cristache (foto).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.