Se pare că nu scăpăm nici în acest final de săptămână de vremea rea. Meteorologii au emis, din nou, mai multe avertizări valabile până vineri, urmând să actualizeze prognoza constant, întrucât instabilitatea atmosferică crește de la o zi la alta.

Chiar dacă teoretic vara a început deja, în practică lucrurile stau „puțin” diferit. ANM avertizează că urmează încă o perioadă în care ploile torențiale vor lovi România, lucru ce va conduce, în cele din urmă, la inundații masive pe tot teritoriul țării.

Codul Portocaliu a intrat în vigoare la data de 25 iunie, ora 10:00 și este valabil până la ora 23:00.

Acesta prevede cantități de apă însemnate și o instabilitate atmosferică accentuată.

În zonele montane, precum și local în Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și în sudul Moldovei, vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

Codul Galben, începe la fel ca și precedent, dar va fi valabil până pe data de 26 iunie, la ora 02:00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.


Amintim că România deja se confruntă cu probleme foarte mari din cauza acestei perioade ploioase, întrucât, mai multe zone din țară au fost lovite deja de inundație, iar avertismentele experților continuă să fie actualizate pe măsură ce timpul trece.

„În condițiile în care schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente, cu siguranță, și România va fi o regiune a extremelor meteorologice, fie de la o regiune la alta, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM.