Evenimentul Zilei > Social > Alertă la școală! Aproape 20 de elevi au ajuns la spital cu intoxicație în urma unei dezinsecții
Alertă la școală! Aproape 20 de elevi au ajuns la spital cu intoxicație în urma unei dezinsecții

Alertă la școală! Aproape 20 de elevi au ajuns la spital cu intoxicație în urma unei dezinsecții

14 elevi din Arad au ajuns la spital, luni după-masă, după ce s-ar fi intoxicat în urma unei dezinsecții în școala unde învățau.

UPDATE. În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul județului Arad, în calitate de președinte, a dispus: suspendarea cursurilor de la Liceul teoretic ”Adam Muller Gutenbrun”, în corpurile de clădire afectate, pentru data de marți, 14 ianuarie. Direcția de Sănătate Publică va dispune, tot marți dimineață, măsurile pentru curățenia spatiilor. Se vor face verificări atât la firma care a executat lucrarea cât și la unitatea de învățământ de către instituțiile abilitate.

La ora 23.00 situația elevilor la UPU Arad este următoarea: 10 internați, 13 au refuzat internarea, 8 în curs de evaluare, unul a părăsit spitalul fără a fi investigat pentru că nu prezenta simptome.

UPDATE. Ministerul Sănătății s-a sesizat și a dispus un control mixt de urgență, la Arad, după ce la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad s-au prezentat, deja, 19 copii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, de la Liceul German cu erupții la nivelul feței, grețuri și vărsături.

Se suspicionează faptul că, în urma uynei dezinsecții efectuate în sălile de curs, elevii au intrat în contact cu substanțe chimice care le-au produs această simptomatologie. O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea școlară și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRN pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s- a deplasat la UPU a spitalului județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 19 copii. De asemenea, reprezentanți ai DSP Arad și Poliția caută firma care a efectuat operațiunile DDD (n.r. – dezinsecție, deratizare, dezinfecție), informează Ministerul Sănătății. Niciunul din copii nu a necesitat internarea, dar au rămas sub supraveghere medicală.

”Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timișoara o astfel de situație să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operațiuni de deratizare, dezinfecție și desinsecție, dar se pare că la Arad, nimeni nu și-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritații faciale și oculare pentru că, în continuare, operațiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar și a Inspecției Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum fimele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovați care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiți să schimbăm radical legislația”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

UPDATE.  Purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleșca, a declarat, luni seara, că La Liceul German din Arad a fost trimis echiăpajul CBRN al structurii (n.r. – de cercetare chimică, radiologică, bacteriologică și nucleară) pentru a realiza cercetarea la fața locului. ”Există suspiciunea unor intoxicații în rândul elevilor, ca urmare a unei deratizări sau dezinsecții. Elevii s-au deplasat de acasă la UPU cu mijloace proprii, la 112 nefiind înregistrat niciun apel”, a declarat reprezentantul ISU Arad. Concluziile investigațiilor vor fi comunicate ulterior.

Potrivit surselor Evz.ro, în liceul respectiv a intervenit, vineri, o firmă de profil din Deva, care a câștigat licitația pentru deratizarea școlilor din municipiu.

Directorul Liceului ”Adam Muller Guttenbrunn”, Mario Stoica, a declarat, pentru Evz.eo, că la școala pe care o conduce au fost realizate lucrări de dezinsecție vineri, în timpul vacanței școlare: ”A intervenit o firmă din Deva, DD Chim SRL, care a lucrat în intervalul orar 9,00 – 9,15, vineri, timp în care toate ușile sălilor au rămas deschise. În 15 minute au efectuat dezinsecția. În acest moment mergem la școală, eu împreună cu domnul prefect. Cei de la DSP au preluat procesul verbal de dezinsecție și cercetează cazul. Compania nu a putut fi contactată încă”.

„Au venit cu erupții cutanate și cu dureri de burtă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Arad, Simona Roz, la Digi 24.

Cinci elevi ai liceului german din Arad au ajuns la spital și alți nouă urmează să ajungă la unitatea medicală. Cei 14 sunt suspeți că au fost intoxicați în urma unei dezinsecții.

Copiii au între 11 și 12 ani.

„Deocamdată sunt stabili, cooperanți, nu par să pună probleme”, a adăugat Simona Roz.

Vom reveni cu amănunte.