Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă în România! Mii de cadre MAI sunt mobilizate. Unde lovește Codul portocaliu
Alertă în România! Mii de cadre MAI sunt mobilizate. Unde lovește Codul portocaliu

Alertă în România! Mii de cadre MAI sunt mobilizate. Unde lovește Codul portocaliu

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice Cod galben şi Cod portocaliu.

La şedinţa șefului MAI au participat reprezentanţii instituţiilor şi ai autorităţilor din CNSSU şi, prin sistem videoconferinţă, prefecţii şi şefii structurilor MAI din judeţele vizate de codurile de vreme severă.

Aproximativ 13.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, cu peste 5.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină rapid în sprijinul persoanelor care ar putea fi afectate de fenomenele meteo!

Ministrul Vela a cerut prefecţilor să menţină legătura cu celelalte autorităţi şi cu şefii structurilor MAI din zonele vizate de codurile meteorologice, pentru a putea răspunde prompt în cazul unor urgenţe. În mod obligatoriu, se va asigura permanenţa la nivelul prefecturilor şi al primăriilor astfel încât în orice moment, oamenii să aibă la cine să apeleze pentru ajutor.

La nivel teritorial, se vor aplica măsurile stabilite în şedinţele extraordinare ale Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul celor şapte judeţe aflate sub avertizare Cod portocaliu (Suceava, Neamț, Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș, Bihor și Cluj).

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă şi vor fi suplimentate efectivele pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetăţenilor. De asemenea, se vor lua măsuri pentru a asigura manevra de forţe şi de tehnică din zonele fără probleme, în judeţele unde este nevoie de sprijin suplimentar.

Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI, care va fi completat cu Grupa Operativă de la nivelul IGSU, va monitoriza evoluţia situaţiei din teren şi măsurile luate.

„Prioritate are viaţa cetăţenilor! Dacă se impune închiderea circulaţiei rutiere pe anumite tronsoane de drum, nu ezitaţi să luaţi această decizie! Poliţia rutieră să acţioneze ferm şi prompt! Comunicaţi deciziile de acest gen rapid şi eficient către populaţie! Important este să evităm situaţiile de risc pentru oameni, aşa cum am făcut şi până acum”, a atenţionat ministrul Ion Marcel Vela.

MAI recomandă conducătorilor auto să respecte indicaţiile poliţiştilor şi să nu forţeze accesul pe drumurile închise sau cu circulaţie restricţionată.