Evenimentul Zilei > Actualitate > ALERTĂ în DELTA DUNĂRII. Două MINE de RĂZBOI plutesc pe Brațul Chilia
ALERTĂ în DELTA DUNĂRII. Două MINE de RĂZBOI plutesc pe Brațul Chilia

ALERTĂ în DELTA DUNĂRII. Două MINE de RĂZBOI plutesc pe Brațul Chilia

Autoritățile din Tulcea împreună cu cele din Ucraina monitorizează două mine din al doilea război mondial apărute la suprafață din cauza nivelului ridicat al Dunării. Una dintre mine s-a fixat pe partea ucraineană, cealaltă pe partea română a Brațului Chilia.

Primul obiect metalic a fost zărit ieri, plutind în zona Pardina, de polițiștii de frontieră care au alertat ISU Delta Tulcea. Mina s-a oprit, apoi, ân final, pe malul ucrainean, în apropiere de Ismail. Întrucât obiectul plutitor se află pe malul Ucrainei, nu a putut fi identificat și cercetat, au transmis reprezentanții ISU Tulcea. Astăzi dimineață a mai apărut o mină plutitoare în aceeași zonă care însă, la un moment dat, s-a oprit în niște crengi pe malul apei în apropiere de Pardina.

Dacă în partea ucraineană intervin geniști marini trimiși de la Odessa, în partea română au ajuns scafandrii trupelor speciale ale Forțelor Navale Române. Specialiștii nu cred că minele sunt periculoase. În timpul celui de al doilea război mondial, în zonă a fost baraj de mine pentru navele care treceau  pe brațul Chilia al Deltei Dunării. Este insă o zonă populată, cu mulți localnici, pe ambele maluri, iar autoritatile au luat masuri de sigurantă. În urmă cu trei ani, acolo a mai fost descoperită o mină, obiectul metalic fiind ecuperat din apă si detonat de Armată.