Alertă cu bombă în avionul Londra-Chișinău și la Aeroport. Cursa a aterizat la Iași. Pasagerii duși cu autocare la destinație. Update

Alertă cu bombă în avionul Londra-Chișinău și la Aeroport. Cursa a aterizat la Iași. Pasagerii duși cu autocare la destinație. Update Avion. Sursa foto: Arhiva EVZ

Update: Autoritățile au dezactivat Planul Roșu de intervenție după ce s-a aflat că nu este o alertă cu bombă la bordul aeronavei care a aterizat la Iași. Toate mașinile de intervenție ISU au fost retrase de la aeroport. Pe de altă parte, s-a luat decizia ca pasagerii debarcați din cursa Londra - Chișinău să fie transportați cu autocarele la destinație, în capitala Moldovei. Aceasta în condițiile în care alerta de pe Aeroportul din Chișinău se prelungește.

 

Alertă cu bombă într-un avion care făcea legătura dintre Londra și capitala Moldovei, Chișinău. A fost inițiat Planul roșu de intervenții, iar aeronava a aterizat la Iași.

Mai multe echipaje de pompieri și de geniști au așteptat cursa aviatică care urma să ajungă la Chișinău, pe pistă, la Iași. Avionul va fi cercetat pentru a se stabili dacă există vreun pericol. Ulterior s-a aflat că este vorba și despre o alertă cu bombă pe aeroportul din Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alertă cu bombă în avion

ISU Iași a activat duminică după amiază, la ora 17.20, Planul Roșu de Intervenție, după o amenițare cu bombă la o aeronavă. Cursa a aterizat de urgență pe aeroportul ieșean. Este vorba despre un avion care călătorea de la Londra și trebuia sa ajungă la Chișinău. Aparatul a fost redirectionat catre Iasi in urma unei amenintari cu bomba.

Potrivit directorului aerogării iesene Romeo Vatra, aeronava a aterizat la Iasi și acum se fac verificari.

„Avem o situatie de criza, urmeaza sa facem alte comunicari”, a declarat Romeo Vatra, citat de Ziarul de Iași

Din informații neconfirmate oficial, la bordul avionului se află 238 de persoane, inclusiv membrii echipajului. Amenințarea cu bombă a fost făcută la Chișinău.

Intervenție

Sursa foto: ZDI

Alarme false la Chișinău

Conform informațiilor de ultimă oră se pare că este vorba despre o alertă cu bombă pe aeroportul din Chișinău. Din acest motiv, autoritățile locale au decis să direcționeze toate cursele pe alte aeroporturi.

Această alertă cu bombă, de duminică după amiază, vine după o altă alarmă falsă, dată la Chișinău, sâmbătă seara. Toți pasagerii din aeroport au fost evacuați, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție și forțe de intervenție. O astfel de alarmă falsă a mai avut loc și în urmă cu ceva mai mult de un an, mai precis pe 12 martie 2023.

„Verificările specializate au finisat, alerta este FALSĂ! Aeroportul Internațional Chișinău și-a reluat activitatea în regim normal. Totodată, pe fapta dată a fost pornită o cauză penală. În continuare, Poliția de Frontieră va întreprinde măsurile necesare pentru a nu admite cazuri ce atentează la siguranța și securitatea statului și a cetățenilor Republicii Moldova”, a anunțat, atunci, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.

Angajații Poliției de Frontieră de pe aeroportul din Chișinău au mai avut de-a face cu astfel de situații. Cea mai complicată situație a fost în anul 2022, când pe Aeroportul Internațional din capitala Moldovei au fost zece astfel de alerte. S-a întâmplat într-o singură zi, pe 15 august 2022. În aceeași zi au fost vizate de asemenea telefoane mai multe instituții, spitale și centre comerciale.

Aeroportul Chișinău, Alertă de călătorie în Orientul Mijlociu

Aeroportul Chișinău. Sursa foto: Politia de Frontieră

Alertă cu bombă și tragedii la Chișinău

Autoritățile nu pot ignora astfel de alerte, chiar dacă au informații că sunt false. Cu atât mai mult cu cât, anul trecut, în iunie, Aeroportul Internațional Chișinău a fost scena unei tragedii. Un polițist și un agent de pază, Serghei Muntean și Igor Ciofu, au fost împușcați mortal într-un atac armat.

Atacul a fost comis de Rustam Aşurov, un cetățean din Tadjikistan. Acesta făcea parte dintr-un grup criminal organizat care, cu o săptămână mai devreme, răpise un bancher din Duşanbe. Autorul agresiunii a fost ucis de forțele de ordine în confruntare.