Aleksei Navalnîi și-a scris memoriile în închisoare. A povestit tot ce a pățit

Aleksei Navalnîi și-a scris memoriile în închisoare. A povestit tot ce a pățit Sursa: Arhiva EVZ

Aleksei Navalnîi și-a scris memoriile, în secret, în timp ce se afla la închisoare. Cartea autobiografică se numește Patriot și va fi publicată la sfârșitul acestui an. Văduva sa Iulia Navalnaia a spus că această carte este o mărturie a „angajamentului său neclintit în lupta împotriva dictaturii”.

Aleksei Navalnîi și-a scris memoriile în închisoare

„Această carte este o mărturie nu numai despre viaţa lui Aleksei, ci şi despre angajamentul său neclintit în lupta împotriva dictaturii, o luptă pentru care a dat totul, inclusiv propria viaţă”, a spus Iulia Navalnaia în comunicatul transmis de Knopf, referindu-se la carte.

aleksei navalnîi

Sursă foto: Instagram

Iulia Navalnaia, care trăieşte în exil în străinătate, a promit că îi va face dreptate soțului său și că volumul, intitulat „Patriot” în engleză, va fi lansat în 11 limbi, „inclusiv în rusă”. Opozantul lui Vladimir Putin a început să scrie cartea la scurt timp după otrăvirea severă pe care a suferit-o în 2020, pentru care a acuzat Kremlinul, dar memoriile conţin şi „corespondenţe inedite” din închisoare.

„Nu este deloc modul în care mi-am imaginat că Aleksei îşi va scrie biografia. Am crezut că vom avea optzeci de ani, iar el va sta în faţa calculatorului, lângă fereastra deschisă, şi va scrie. Iar eu m-aş fi plâns că pierde vremea în timp ce copiii urmau să vină în scurt timp la noi. Ei bine, ce fel de biografie scrii la 44 de ani? A trăit abia puţin peste jumătate din viaţă (...) şi asta într-un mod oribil şi foarte, foarte nedrept. S-a dovedit că nu mai urma şi a doua jumătate”, a adăugat ea.

Ne puteți urmări și pe Google News
Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi. Sursa foto: captura video

A povestit cum este în cea mai brutală închisoare din lume

La întoarcerea sa în Rusia în ianuarie 2021, după otrăvire, opozantul liderului de la Kremlin a fost arestat imediat. El ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism” în închisoare Dolphin atunci când a murit la vârsta de 47 de ani, pe 16 februarie.

Mulți lideri au spus că Vladimir Putin este vinovat pentru tot ce i s-a întâmplat lui Navalnîi. În carte, opozantul a povestit tot ce i s-a întânplat ân cea mai brutală închisoare din lume, dar și motivul pentru care a ajuns acolo.

„Scrisă cu pasiunea, inteligenţa, francheţea şi curajul care i-au adus aprecierea pe care o merita, 'Patriot' este ultima scrisoare a lui Navalnîi către lume: o relatare emoţionantă a ultimilor ani petrecuţi în cea mai brutală închisoare din lume, o reamintire a motivelor pentru care principiile libertăţii individuale sunt atât de importante şi un apel vibrant la libertate”, promite editura Knopf.

Aleksei Navalnîi era convins că totul se va schimba

Cartea exprimă „convingerea totală a lui Navalnîi că nimic nu va rezista schimbării care va veni”, a adăugat editorul. Drepturile au fost deja vândute în întreaga lume, iar editorul intenţionează să tipărească într-o primă fază 500.000 de exemplare, potrivit Agerpress.