Alegerile parlamentare din România au atras atenţia presei internaţionale, care a analizat şansele pe care le au partidele pentru formarea viitorului Guvern.

„Românii votează duminică în alegeri parlamentare în urma cărora puterea va fi încredinţată, probabil, din nou social-democraţilor (PSD), care pledează pentru o politică fiscală relaxată, dar care sunt percepuţi ca permisivi în privinţa corupţiei endemice”, transmite REUTERS, citată de news.ro.

Jurnalişttii de la ASSOCIATED PRESS afirmă că alegerile din România sunt umbrite din cauza corupţiei şi a sărăciei, condiţii în care PSD va câştiga şi probabil că va fi nevoit să formeze o majoritate cu formaţiunile mai mici.

Şi agenţia franceză AFP scrie că PSD este favorit la finalul unei campanii în care a mizat pe multe promisiuni de creşteri de salarii şi de pensii, aspecte care cu contat mai ales în rândul vârstinicilor, consideraţi nucleul dur al electoratului social-democrat.

France-Presse estimează că rata de participare la alegerile parlamentare din 2016 va fi de circa 40%, la fel ca la scrutinele precedente. În opinia jurnaliştilor francezi, prezenţa scăzută la vot este reprezintă dezinteresul alegătorilor şi lipsa de încredere în clasa politică.

“Românii votează şi se anunţă că vechea gardă va înlocui tehnocraţii. (…) O combatere fără precedent a corupţiei nu a reuşit să răstoarne scena politică din România (…). Pentru a atrage alegători, membrii partidelor afectate de scandaluri au impus reduceri de taxe şi creşterea salariilor bugetarilor, ceea ce a generat îngrijorări privind bugetul din partea băncii centrale”, notează cei de la BLOOMBERG, care mai precizează că “populismul nu a ajuns la extremele văzute în alte părţi din Europa”.

“Dezamăgirea populară profundă faţă de clasa politică este ilustrată prin proporţia mare de alegători indecişi, ceea ce va duce, probabil, la o rată mică de participare”, a explicat un analist al The Economist pentru agenţie.

“Stânga măcinată de scandaluri” va câştiga, potrivit sondajelor, alegerile din România, anunţă DEUTSCHE WELLE, care vede PSD ca pe “partidul care s-a ridicat din cenuşa Partidului Comunist al lui Nicolae Ceauşescu”.

viewscnt