Evenimentul Zilei > Politica > Alegeri locale 2020. Klaus Iohannis a mers singur la vot. Mesajul președintelui
Alegeri locale 2020. Klaus Iohannis a mers singur la vot. Mesajul președintelui

Alegeri locale 2020. Klaus Iohannis a mers singur la vot. Mesajul președintelui

Alegeri locale 2020. Românii își aleg astăzi, 27 septembrie, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene. Urnele s-au deschis la ora 7.00, iar politicienii s-au grăbit să voteze.

Președintele României, Klaus Iohannis, a votat la Liceul „Jean Monnet” din Capitală/ Șeful statului a venit singur la secția de votare.

„Este o zi foarte importantă, ne alegem primarii, conducerile județelor. Este foarte important să mergem la vot, să nu-i lăsăm pe alții să decidă în locul nostru. Este important să ne uităm la cei pe care îi votăm, depinde de ei cum vor arăta spitalele, școlile. Vă invit pe toți să mergeți la vot”, a îndemnat Klaus Iohannis la ieșirea din secția de votare.

Alegeri locale 2020

La alegerile de azi, sunt așteptați la urnele de vot peste 18 milioane de români, care îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Tot ca urmare a pandemiei, alegerile, care trebuiau să aibă loc în iunie, au fost amânate, mandatul actualilor aleşi locali fiind prelungit.

Alegeri locale 2020. Ce și cum se votează

Consiliile locale, judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În Bucureşti, alegătorii votează pentru desemnarea consiliului local şi primarului sectorului, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi primarului general.

Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general şi preşedintele consiliului judeţean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 iulie era de 18.983.585, potrivit ultimei informări a Autorităţii Electorale Permanente.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.251.611 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 731.974 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: