Evenimentul Zilei > International > ALEGERI în GERMANIA. Scrutin decisiv pentru Angela Merkel, în avanpremiera votului anti-Schulz
ALEGERI în GERMANIA. Scrutin decisiv pentru Angela Merkel, în avanpremiera votului anti-Schulz

ALEGERI în GERMANIA. Scrutin decisiv pentru Angela Merkel, în avanpremiera votului anti-Schulz

Alegerile din landul german Saarland sunt urmărite cu atenție pentru a se observa cum stă în opțiunile electoratului cancelarul Angela Merkel. În septembrie, în Germania au loc alegeri generale.

Landul Saarland este condus de o coaliție formată din partidul cancelarului, Creștin-Democrați, și partenerii de guvernare, Social-Democrați, la fel ca în guvernul federal.

Merkel speră să obțină, în toamnă, al patrulea mandat de cancelar, dar sondaje de opinie recente sugerează că acum este mai puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, scrie BBC.

Urnele se închid la ora locală 16.00 (ora 19.00, ora României), în statul care are un milion de locuitori.

Votul din acest land este primul test major al Social-Democraților (SPD), sub conducerea noului lider, Martin Schulz. Fostul președinte al Parlamentului European și-a preluat postul în ianuarie și este creditat cu o creștere a sprijinului popular pentru formațiunea sa politică.

Un sondaj de opinie realizat de Deutschlandtrend pentru postul național de televiziune, în 24 martie, sugerează că Creștin-Democrații (CDU) și SPD sunt pe primele poziții la nivel național, dar alegătorii îl favorizează pe Schulz să conducă următorul guvern de la Berlin.

În Saarland, un sondaj recent arată că la conducerea în opțiunile eletoratului se află CDU, dar există predicții că o coaliție între SPD, extrema-stângă LInke și Verzii ar putea fi soluția.

Populiștii de drepata Alternativa pentru Germania (AfD) care a câștigat puncte după nemulțumirea stârnită de politica lui Merkel în privința imigranților, ar pueta obține loc în Parlamentul local din Saarland, așa cum s-a întâmplate în alte Legislative locale.

Premier din Saarland, Annegret Kramp-Karrenbauer, de 54 de ani, se „bate” cu adjunctul sa în guvernul regional, Anke Rehlinger, de 40 de ani, din SPD. Rehlingher, avocată de meserie, a guvernat împreună cu Kramp-Karrenbauer din 2014.

A fost sportivă de performanță și deține recordul statal la aruncarea greutății (16,03 m) și a fost campioană la tineret, la aruncarea discului.

Kramp-Karrenbauer a fost prim-ministru în acest land, din 2011 încoace. Landul Saarland este majoritar catolic, la granița cu Luxembrug și Franța, și a încercat să se transforme într-un magnet pentru industria hi-tech, după declinul mineritului în zonă. CDU guvernează din 1998.

Până la alegerile naționale din 24 septembrie, se vor mai desfășura alegeri în landurile Schleswig-Holstein și Renania de Nord-Westfalia.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.