„Am reperat recent activități ce ținteau instituții democratice în Europa”, în special în Germania, a scris Tom Burt, vicepreședintele Microsoft, însărcinat în special cu cybersiguranța, pe blogul oficial al grupului. ”Atacurile nu se limitează la campanii politice dar vizează și centre de reflecție și organizații non-guvernamentale care lucrează pe subiecte precum democrația, integritatea alegerilor sau politicile publice și care sunt frecvent în contact cu guvernarea”, a detaliat Burt, relatează AFP. Microsoft a explicat că a detectat în special în perioada septmbrie –decembrie 2018 o serie de atacuri vizând o sută de angajați ai mai multor „think tanks” în Germania, Franța, Belgia, Polonia, România și Serbia.

Microsoft „continuă să ancheteze originea acestor atacuri, dar suntem siguri că multe dintre ele sunt opera unui grup pe care-l apelăm Strontium”, a comunicat compania americană. Strontium, împreună cu alte denumiri ce desemnează uneori o singură și aceeași entitate precum „Fancy Bear” sau „APT 28” a fost în trecut  asociat cu serviciile de informații rusești și atacurile care au vizat Statele Unite înainte de alegerile din 2016.

German Marshall Fund, institutul Aspen și centrul german de politică externă DGAP sunt printre țintele acestor tentative de pishing care vizează furtul parolelor angajaților.

Aceste cyberatacuri arată că „niciodată nu a fost mai importantă vigilența pentru a ne proteja democrațiile de ingerință străină”, a reacționat într-un comunicat Karen Donfried, președintele German Marshall Fund.

„Este important ca atenția politică și publică să se întoarcă mai mult către cybersecuritate”, a declarat de partea sa un purtător de cuvânt al DGAP.