Air Schengen. Prima cursă de pe Aeroportul Otopeni a venit de la Viena

Air Schengen. Prima cursă de pe Aeroportul Otopeni a venit de la Viena Sursa Foto: Arhiva EVZ

România a reușit să intre în spațiul Schengen, dincolo de impedimentele venite din partea Austriei. Premierul Karl Nehammer s-a opus, de-a lungul timpului, acestei proceduri. După ce țara noastră a intrat oficial în spațiul de liberă trecere, prima cursă de pe Aeroportul Otopeni a fost chiar de la Viena.

Prima cursă din Air Schengen, după aderarea României

După ce România a devenit parte a Spațiului Schengen cu frontierele aeriene și maritime, prima cursă cursă operată fără control a fost cea de la Viena, prin Austrian Airlines. Purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Aeroporturi a afirmat că  acest context este „ușor ironic”, făcând referire la faptul că Austria s-a opus aderării României.

„Primii pasageri care au intrat fără control de frontieră în această seară sunt o parte din pasagerii unei curse Lufthansa de la Frankfurt. Au fost 92 de pasageri. Circa 20 dintre aceştia nu au mai trecut prin controlul de frontieră, pentru că s-a făcut ora 0:00. Prima cursă integral operată fără control de frontieră din spaţiul Schengen este, uşor ironic, cursa Austrian Airlines de la Viena”, a declarat Valentin Iordache, purtător de cuvânt al Companiei Naţionale de Aeroporturi.

Terminal Aeroport Traian Vuia Timisoara

Terminal Aeroport Traian Vuia Timisoara. sursă foto: Facebook

Primii pasageri, întâmpinați cu un cadru festiv

După intrarea oficială a României în Air Schengen, primii pasageri sosiți pe aeroportul din Otopeni au fost întâmpinați într-un cadru festiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La ora 00, am procedat la separarea fluxurilor Schengen, Non-Schengen și în același timp, au fost ridicate controalele poliției de frontieră”, a explicat Bogdan Despescu, Ministerul Afacerilor Interne. 

Înconjurați de bannere și baloane colorate, aceștia au parcurs rapid procedurile de preluare a bagajelor, fără alte verificări.

„Wow, este un sentiment extraordinar, ce să mai zic, este un sentiment deosebit. Mi-am scos pașaportul degeaba. Este un sentiment foarte bun să te simți cetățean european”, a spus unul dintre primii români care s-au aflat în primul zbor operat conform noilor reguli de călătorie.

terminal Aeroport

Sursă foto: Arhiva EVZ

România în Air Schengen. Situația de pe aeroporturile din restul țării

Toate cele 17 aeroporturi din România au fost adaptate noilor norme organizatorice. Pe aeroportul din Timișoara, prima cursă după intrarea în spațiul de liberă trecere a fost operată de Wizzair, de la Bergamo. Avionul a aterizat cu 15 minute înainte de miezul nopții, iar pasageri sosiți su putut trece frontiera fără a fi verificați de polițiști. La Sibiu, ultimele cerințe pentru acest nou regulament de călătorie au fost încheiate zilele trecute. 

„A fost finalizat procesul de aprobare a fluxurilor de procesare a pasagerilor în configurația Schengen / Non-Schengen.”, a explicat, marți, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Sibiu, Alexandra Păcurar.