AIG trebuie să returneze SUA 165 de milioane de dolari

AIG trebuie să returneze SUA 165 de milioane de dolari

Gigantul american din domeniul asigurărilor, AIG, va trebui să returneze statului suma de 165 de milioane de dolari, care reprezintă primele primite recent de directorii companiei, a avertizat secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, într-o scrisoare adresată marţi liderilor Congresului.

Măsura a fost adoptată de secretarul Trezoreriei după ce Andrew Cuomo, procurorul-general al statului New York, a confirmat, într-un mesaj adresat membrilor Congresului american, că AIG a acordat unui număr de 73 de angajaţi prime în valoare de peste un milion de dolari fiecare. Asta în condiţiile în care compania a primit un ajutor financiar federal de peste 170 de miliarde de dolari pentru a supravieţui crizei financiare resimţite acut în Statele Unite.

Potrivit scrisorii adresate de Cumo, cea mai mare primă a fost de 6,4 milioane de dolari, iar alţi şapte angajaţi ai gigantului american au primit fiecare peste 4 milioane de dolari.

În replică, doi senatori au anunţat imediat un plan prin care statul vizează perceperea unui impozit considerabil primelor acordate de companiile care au primit ajutor de stat.   Luni, preşedintele american Barack Obama declarase că intenţionează să blocheze primele acordate directorilor din AIG, bonusuri pe care le-a calificat drept „strigătoare la cer”. Mai mult, liderul de la Casa Albă a subliniat că i-a cerut lui Timothy Geitner să urmeze orice cale legală pentru a atinge acest obiectiv şi că va cere Congresului să adopte noi legi care să prevină situaţii similare.

Ne puteți urmări și pe Google News