Medika TV a intrat în culisele primului transplant pulmonar, efectuat în România, în primăvara acestui an. Ediția din această săptămână a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ este dedicată acestui subiect. Interviurile cu doi dintre membrii echipei de transplant de la Spitalul SFÂNTA MARIA, chirurgul Narcis Copcă, manager al unității medicale, și anestezistul Laura Popa, șef al secției ATI, dezvăluie piedicile care au stat în calea acestei premiere, convingerea echipei de transplant că operația va fi o reușită și atmosfera din sala de operație pe parcursul celor 7 ore cât a durat transplantul.

Primul transplant pulmonar din România s-a efectuat după doi ani de zbateri,  nervi, nopți nedormite, o luptă acerbă cu defăimarea și obstacolele venite chiar de la vârful sistemului, din interiorul Ministerului Sătății:

”Am fost vânați, doamnă. Atunci când ai 10-20 de controale de la toate instituțiile statului ca și cum am fi luat un spital să-l mutăm într-o ogradă privată sau am făcut nu stiu ce fărdelegi în transplant”, a declarat managerul Spitalului Sfânta Maria, chirurgul Narcis Copcă, cu referire la momentele grele care au precedat primul transplant pulmonar, o premieră înregistrată în data de 18 aprilie 2018.

Emisiunea JURNAL DE VIAȚĂ este difuzată de Medika Tv vineri și sâmbătă la ora 16,00.

 

Te-ar putea interesa și: