Ce facem cu profesorul ăsta? Aşteptăm să omoare un copil ca să-l dăm afară?", îşi întreba disperată colegii Gabriela Ene, inspector şcolar general în Vâlcea, unde profesorul Ion Criveanu făcea legea cu pumnul în şcoală. "Inspectoratul îl suspenda, justiţia îl retrimitea la catedră", îşi aminteşte inspectorul.
Din 2003, de când a ajuns la Grupul Şcolar "I.C. Brătianu", profesorul a bătut un elev cu o rangă, două fete au fost lovite de el cu pumnii şi palmele, iar într-un moment de nebunie dascălul a dat cu spray lacrimogen în şcoală. Plângerile au curs la Poliţie, s-au deschis procese, însă profesorul, absolvent de drept şi procesoman, contracara şi ajungea iar în clasă.
Şcoala are acum legea de partea ei
Elevii au reuşit să scape de el doar în acest an, după ce s-a schimbat legea, care acordă acum drept de decizie şcolii, fără a mai fi nevoie de condamnarea în instanţă.
Un alt dascăl, din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud, şi-a vărsat nervii pe doi elevi în urmă cu o lună. Deşi nu e la prima abatere, directorul nu a putut până acum să-l dea afară. Săptămâna viitoare Consiliul de Administraţie al şcolii va decide dacă îl va ierta sau nu şi de data aceasta.
"Asemenea fapte sunt de netolerat, iar şcoala are legea de partea ei pentru a-l da afară. Nu putem accepta astfel de oameni în învăţământ, chiar dacă mulţi dintre elevii de astăzi au comportamente dezastruoase: jignesc, scuipă, înjură profesori", spune Leonida Ilieşiu, inspector de educaţie fizică la Bistriţa.
Despre faptul că elevii îi aduc uneori pe profesori la limita răbdării vorbeşte şi Cosmin Gheorghe, preşedintele Consiliului Naţional de Etică. "Mulţi au părinţi în străinătate, sunt în grija altor adulţi sau a nimănui, au acces la avantajele tehnologiei şi sunt tentaţi să îşi expună situaţia materială în şcoală", arată el sursa problemelor de comportament.
Regulamentul şcolar la care se raportează elevii şi profesorii e învechit şi neadaptat la realitate, mai spune Cosmin Gheorghe. "Nu poţi să ceri profesorilor să fie stâlpi de moralitate, iar elevilor să le permiţi să se urce cu picioarele pe masă".
GHEORGHE CIOBANU 
Profesorul de matematică de la şcoala "Mihail Sadoveanu" din Bacău a fost filmat în timp ce urechea şi pleznea un elev. Şcoala i-a redus salariul pentru trei luni cu 15%, iar Poliţia a demarat o anchetă.

ION CRIVEANU

Profesorul de geografie de la Grupul Şcolar "I.C. Brătianu" din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, a fost dat afară din şcoală în acest an, după ce, în mod repetat, şi-a terorizat elevii şi colegii. Profesorul a contestat decizia şi a dat şcoala în judecată.
CITEȘTE ȘI: Elevi transformați în sac de box. Cel mai primitiv profesor de care ați auzit vreodată