Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Dumitru Cristan Popa, administrator al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat și evaziune fiscală în formă continuată. Alți patru bărbați, administratpri ai unor societăți comerciale, Dragoș Ciprian Negoiță, Ionuț Sorin Ivancea, Ioan Cădariu și Vasile Tailor Căcărează, au fost reținutți și ei pentru 24 de ore, pentru constituirea unui grup infracţional organizat și complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că ”începând cu anul 2007, inculpatul Dumitru Cristian Popa, administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale, a constituit un grup infracțional organizat având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, urmărind în principal eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice. Societățile comerciale controlate de inculpatul Dumitru Cristian Popa au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență (cu consecința directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute, mari comercianţi de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente. Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), inculpatul Dumitru Cristian Popa a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă. Singurul rol al acestora a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către aceste societăți de tip fantomă și, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de inculpatul Dumitru Cristian Popa (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat. Ulterior, aceste societăți comerciale de tip fantomă, controlate și coordonate de ceilalți inculpați care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infracțional inițial constituit de inculpatul Dumitru Cristian Popa au fost radiate sau înstrăinate unor cetățeni străini”, transmit procurorii.

Astfel s-a prejudiciat bugetul statului cu 2,5 milioane de euro, bani din care, toți cei implicați, și-au asigurat un trai de huzur: haine scumpe, vile, mașini de lux. Numai Popa, liderul și inițiatorul evaziunii, avea două vile, una în satul natal, pe unde se plimba la bordul unui Bentley Continental, în timp ce în garaj mai ținea un Porsche Cayene pe care-l împrumuta familiei.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Antifraudă și din partea Grupării Mobilă de Jandarmi Timișoara.

Inculpații vor fi prezentați în decursul zilei de azi Tribunalului Timiş cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile. (Sursa foto: Adrian Pîclișan)