Adrian Năstase nu-l iartă pe Traian Băsescu. Condamnarea Elenei Udrea, văzută de fostul premier

Adrian Năstase nu-l iartă pe Traian Băsescu. Condamnarea Elenei Udrea, văzută de fostul premier Sursa Foto: Arhiva EVZ

Elena Udrea a fost condamnată pe nedrept la opt ani de închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009 a lui Traian Băsescu, susține Adrian Năstase. Fostul premier al României susține că cel care ar fi trebuit pedepsit în acest dosar este Traian Băsescu.

Adrian Năstase îl consideră vinovat pe Traian Băsescu

Adrian Năstase a susținut ferm că Traian Băsescu ar fi trebuit să fie cel care să fie trimis la închisoare, nu Elena Udrea. Argumentul său se bazează pe acuzațiile din dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009, în care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a fost condamnată la opt ani de închisoare. Potrivit lui Năstase, responsabilitatea pentru aceste acuzații ar fi trebuit să cadă asupra lui Traian Băsescu, fostul președinte, și nu asupra Elenei Udrea.

De ce crede că Elena Udrea a fost condamnată pe nedrept

Adrian Năstase a explicat că Traian Băsescu a fost cel care a primit sumele de bani mediate de Elena Udrea în campania electorală pentru președinția României.

„În cazul alegerilor din 2009 n-a mai fost vizat beneficiarul, adică Traian Băsescu, ci instrumentul care a adus banii, Elena Udrea.” a declarat Adrian Năstase, la Antena 3 CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă Elena Udrea face închisoare în locul lui Traian Băsescu, Adrian Năstase a explicat că acest aspect i se pare evident. El consideră că nu poate fi altă interpretare în această privință. Năstase a subliniat că Elena Udrea nu era candidat la alegerile prezidențiale, în timp ce Traian Băsescu era principalul beneficiar al sumelor de bani menționate. Astfel, Năstase a concluzionat că situația este foarte clară.

„Mie mi se pare evident. Eu cred că nu este cineva care se gândească altfel. Ea nu candida la alegerile prezidențiale, în mod evident, cel care candida era Traian Băsescu, deci el era beneficiarul acestor sume. Deci este foarte clar”, a conchis Năstase.

sursa: arhivă EVZ

Elena Udrea, condamnată la opt ani de închisoare în acest dosar

În martie 2021, Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare de către Curtea de Apel București în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009. Ea a fost acuzată de instigare la luare de mită și spălare de bani.

În 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis încetarea procesului din cauza prescrierii faptelor. Magistrații au aplicat deciziile Curții Constituționale referitoare la prescrierea faptelor. Astfel, condamnarea la 8 ani pronunțată de Curtea de Apel București a fost anulată.

În același dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu. Fiica fostului președinte Traian Băsescu a avut anulată o pedeapsă de 5 ani de închisoare pe care o primise la Curtea de Apel București pentru instigare la delapidare și spălare de bani.