Adrian Mutu, plătit regeşte. VEZI aici cât a adunat din salarii

Adrian Mutu, plătit regeşte. VEZI aici cât a adunat din salarii

Atacantul a fost plătit regeşte, dar a pierdut mulţi bani din pricina scandalurilor.

Adrian Mutu (32 de ani) s-a despărţit joi seară de echipa italiană Fiorentina şi a ajuns la clubul Cesena, o grupare minusculă în Italia. "Briliantul" a semnat un contract pe o perioadă de doi ani de zile cu drept de opţiune pe încă unul şi va încasa un salariu stagional de 1,8 milioane de euro. Cesena este cea de-a noua formaţie din cariera atacantului român (deşi, în acte, mai apare ca trecut pe la Rocar şi pe la Livorno - transferuri făcute doar ca "artificii") şi, probabil, ultima, ţinând cont de faptul că în 2013 va împlini 34 de ani. În 6 ani a sărit de la 10.000 de euro la 3.000.000 de euro

De-a lungul carierei, începută în 1996 la formaţia FC Argeş, Mutu a avut parte de contracte "grase", care l-au transformat în fotbalistul român ce a strâns cea mai mare sumă de bani doar din salariu. Un calcul estimativ arată că internaţionalul a adunat, până acum, 20.970.000 de milioane de euro, neincluzând primele de joc, diurnele şi contractele de publicitate.

Mutu a pornit de la un salariu anual de 10.000 de euro, cât încasa la FC Argeş în sezonul 1996-1997, şi a ajuns la un prag maxim de trei milioane de euro în stagiunea 2003-2004, când a bătut palma cu englezii de la Chelsea. La Londra, Mutu a trăit la extreme. A câştigat, pe toată durata înţelegerii, patru milioane de euro din salariu, dar a fost dat afară după ce a fost prins drogat. Mai mult, trupa patronată de miliardarul rus Roman Abramovici îi solicită acum starului tricolor despăgubiri de 17,1 milioane de euro. Englezii au primit, anul trecut, o decizie favorabilă din partea Tribunalului Federal Elveţian, dar, deocamdată, nu şi-au recuperat banii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cocaina i-a scos din buzunar o avere

Scandalul drogurilor l-a şifonat serios pe Adrian Mutu. Dintr-un foc, piteşteanul a pierdut două milioane de euro ca urmare a faptului că Pepsi i-a reziliat contractul din care românul apucase să încaseze deja un milion de euro.

În 2010 a fost prins dopat cu sibutramină, Mutu a mai pierdut un contract de publicitate. Cel pe care-l avea cu firma de apă minerală Perenna, care îi plătea anual suma de 100.000 de euro. 8 este numărul echipelor la care a activat Adrian Mutu: FC Argeş, Dinamo, Inter Milano, Hellas Verona, AC Parma, Chelsea Londra , Juventus Torino şi Fiorentina DEBUT

FC Argeş (1996-1998)

Atacantul a debutat la formaţia FC Argeş în ediţia 1996-1997. În primul sezon a câştigat 10.000 de euro, iar în cel de-al doilea - 20.000 de euro. S-a remarcat şi pe teren, şi în afara lui, cu tupeul său nemăsurat. A rămas celebru episodul în care l-a înfruntat pe Nicolae Dobrin. Avea derapaje de comportament şi în vestiar, fiind pus la punct de Jean Barbu, unul dintre veteranii piteştenilor. A înscris 11 goluri în 41 de partide, apoi, în 1998, via Rocar, s-a transferat la Dinamo pentru 800.000 de dolari.

EXPLOZIA

Dinamo (1998-1999)

Fan declarat al Stelei, Mutu a confirmat în tricoul echipei "câinilor", punctând şi în afara terenului, unde schimba femeile ca pe jambiere. În primul sezon a încasat un salariu de 60.000 de euro. În ediţia 1999-2000, atacantul a fost plătit de "câini" cu 30.000 de euro, jumătate din salariu. Nu a terminat sezonul în Ştefan cel Mare, fiind transferat la echipa italiană Inter Milano, pentru suma neoficială de şase milioane de euro. Pentru Dinamo, piteşteanul a marcat în total 22 de goluri (a ieşit golgheter, 18, jucând doar un tur) în 33 de partide şi are în palmares un titlu.

LOVITURA

Internazionale (2000)

Adrian Mutu a jucat pentru Internazionale Milano în cea de-a doua jumătate a sezonului 1999-2000. În acest interval, "Briliantul" a fost plătit cu un salariu de 450.000 de euro. A marcat de două ori în Cupa Italiei, dar n-a reuşit să se impună într-o echipă în care în ofensivă mai evoluau Christian Vieri, Ivan Zamorano, Alvaro Recoba, brazilianul Ronaldo şi Roberto Baggio. Românul a strâns 10 partide în tricoul interiştilor. În stagiunea 2000-2001, Adi Mutu a fost împrumutat de Inter la Hellas Verona.

EXPERIENŢA

Verona (2000-2002)

Trimis să-şi facă ucenicia la Verona, Mutu a fost plătit în continuare de către Inter Milano, echipa ce îl avea în proprietate. A încasat 900.000 de euro pe sezon. În stagiunea 2000-2001, românul nu a impresionat în tricoul veronezilor, dar a reuşit totuşi să îi convingă pe cei de la Helllas să îl cumpere de la Inter în schimbul sumei de patru milioane de euro. În ediţia 2001-2002, Mutu a fost plătit cu 800.00 de euro. Pentru Hellas Verona a jucat 57 de meciuri şi a marcat de 16 ori. A fost transferat la Parma în contul sumei de patru milioane de euro.

CONSACRAREA

Parma (2002-2003)

Adrian Mutu a izbutit să se impună în Serie A jucând pentru formaţia AC Parma. Aici, "Briliantul" a fost remunerat cu un salariu de 1,2 milioane de euro pe sezon. A marcat 18 goluri în 31 de partide şi, alături de brazilianul Adriano, a format cel mai puternic cuplu de atacanţi în sezonul 2002-2003 din campionatul Italiei. Evoluţiile lui Mutu i-au atras atenţia lui Roman Abramovici, care l-a transferat la Chelsea la recomandarea italianului Claudio Ranieri. În vara anului 2003, englezii au plătit 23 milioane de euro.

MĂRIRE ŞI DECĂDERE

Chelsea (2003-2004)

Atacantul şi-a mărit substanţial veniturile odată cu transferul la Chelsea. Londonezii i-au oferit 3 milioane de euro pe sezon. Mutu a impresionat în primele jocuri, dar cu timpul şi-a pierdut din turaţie. "Briliantul" a început sezonul 2004-2005 tot pe "Stamford Bridge", dar Claudio Ranieri fusese înlocuit cu portughezul Jose Mourinho. Depistat pozitiv la un control antidoping solicitat de Mourinho, Mutu a fost dat afară de Chelsea în iarna anului 2004. Pentru londonezi, atacantul român a punctat de şase ori în 27 de partide.

RENAŞTEREA

Juventus (2005-2006)

Mutu a fost recuperat de clubul Juventus Torino, care l-a luat liber de contract şi care l-a legitimat într-o primă fază la Livorno. A fost plătit cu 1,5 milioane de euro anual. După ce şi-a ispăşit suspendarea de şapte luni dictată pentru consumul de cocaină, "Briliantul" a jucat un meci pentru Juve în sezonul 2004-2005. În ediţia următoare, Mutu a evoluat pentru piemontezi în 33 de partide şi a înscris de şapte ori. După ce Juve a fost retrogradată ca urmare a scandalului "Calciopoli", Mutu a plecat la Fiorentina.

IMATUR

Fiorentina (2006-2011)

Adus cu şapte milioane de euro de la Juve, piteşteanul a jucat timp de cinci ani pentru Fiorentina şi a câştigat un total de 12 milioane de euro doar din salariu. A evoluat în 112 meciuri şi a înscris de 54 de ori. La Firenze, Mutu nu a învăţat nimic din greşelile anterioare. La începutul anului trecut a fost prins dopat cu sibutramină, apoi a bătut un ospătar albanez. A intrat în conflict cu oficialii echipei după ce a plecat de la petrecerea de Crăciun fără să anunţe şi a întârziat la reunirea lotului, motivând că a rămas înzăpezit. A fost "sacrificat", deşi fanii îl regretă.

LINIŞTE

"Briliantul" nu-şi mai poate face de cap la Cesena, unde cultura şi religia sunt la putere

Sorin Breazu

Cesena este un oraş cu o populaţie de nici 100.000 de locuitori (n.r. - cât Târgu Jiu sau Tulcea), fiind situat în provincia Emilia-Romagna, la doar câţiva kilometri de coasta Mării Adriatice. Adrian Mutu, jucător cu o viaţă extrasportivă dezordonată, va avea mari dificultăţi în a găsi un club de noapte pe măsura aşteptărilor sale la Cesena, o localitate liniştită, cu un pronunţat trecut monahal. Aici s-au născut Papa Pius al VI-lea şi al VIIlea, iar cea mai importantă clădire a oraşului, care găzduieşte şi numeroase lăcaşe de cult, este Biblioteca Malatestiana, primul edificiu de acest fel din Europa deschis tuturor cetăţenilor!

Marius Alexe: "Ştiu că oraşul seamănă cu staţiunea Mamaia"

Echipa de fotbal AC Cesena nu este o forţă a fotbalului italian. Primul sezon petrecut de "căluţii de mare" în Serie A a venit tocmai în 1973, iar singura participare în cupele europene a formaţiei s-a consemnat trei ani mai târziu, în Cupa UEFA.

"Alb-negrii" au mai avut două prezenţe meteorice în Serie A şi în anii ’80, iar în perioada 1991-2010 au evoluat doar în eşaloanele inferioare. Cesena a încheiat pe locul 15 sezonul trecut, primul de la revenirea pe prima scenă a fotbalului din Peninsulă.

Vedetele echipei sunt nişte veterani faţă de care Mutu pare tânăr: Francesco Antonioli (41 de ani), Erjon Bogdani (34) şi Luigi Piangerelli (37). De asemenea, la gruparea de pe arena "Dino Manuzzi", care poate primi aproape 24.000 de spectatori, mai evoluează şi ghanezul Stephen Appiah, dar şi fostul coleg al "Briliantului" de la Verona, Giuseppe Colucci, căpitanul echipei.

Atacantul dinamovist Marius Alexe este cu un pas în curtea Cesenei, urmând a fi împrumutat până în 2012. Contactat de EVZ, jucătorul în vârstă de 21 a comentat ieri: "Mi-aş dori să ajung acolo, dar, deocamdată, nu e nimic sigur. Despre oraşul Cesena ştiu că seamănă cu staţiunea Mamaia, dar eu m-aş duce să joc fotbal, nu pentru altceva!". Alexe ar deveni al treilea român care ajunge la Cesena, după Adi Mutu şi Daniel Pancu. "Nu mi-am făcut bagajele pentru Cesena. Mâine (n.r. - astăzi) plec cu Dinamo în turneu.“ MARIUS ALEXE, atacantul formaţiei Dinamo