Evenimentul Zilei > Actualitate > Adio, „pietonule spațial”! Doliu internațional! A murit primul om care „a plutit” în spațiu!
Adio, „pietonule spațial”! Doliu internațional! A murit primul om care „a plutit” în spațiu!

Adio, „pietonule spațial”! Doliu internațional! A murit primul om care „a plutit” în spațiu!

Cosmonautul rus Alexei Leonov, primul om care a zburat în spațiu şi comandantul primei misiuni spaţiale comune a URSS şi Statelor Unite, a murit astăzi. La 85 de ani, trupul lui Alexei Leonov a cedat după o îndelungă luptă cu o boală.

În ’65, in costum de astronaut şi legat cu un cablu de 5 metri, Alexei Leonov a plutit în afara navei Voskhod-2. Dupa cele mai importante 12 minute şi 9 secunde din viata sa, si-a castigat renumele de primul „pieton spaţial”. Operaţiunea a durat în total 20 de minute.

Alexei Leonov a fost de asemenea comandantul misiunii Apollo-Soyuz în 1975, prima misiune comună a celor doi rivali ai Războiului Rece şi ai cursei spaţiale – URSS şi Statele Unite. Această misiune a marcat începutul unei cooperări tehnologice care continuă şi astăzi.

Funeraliile lui Alexei Leonov vor avea loc marţi la Moscova, a anunţat Centrul de pregătire a cosmonauţilor

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: