Durerile de spate sunt de domeniul trecutului. Într-un nou studiu, injecțiile cu acid lactic, o substanță asemănătoare siropului formată în laptele acru și găsită în mod natural în corpul nostru, sunt administrate la 120 de pacienți cu dureri de spate inferioare cauzate de probleme de disc.

Cercetătorii spun că tratamentul va face ca discurile, care stau între oasele (vertebrele) coloanei vertebrale, să fie mai dure și mai rezistente, lucru ce ar putea elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru mulți.

Opt din zece persoane au probleme cu spatele

Aproximativ opt din zece persoane au dureri de spate la un moment dat și până la unul din patru cazuri este cauzat de probleme de disc.

Discurile funcționează ca amortizoare, dar oferă și flexibilitate pentru mișcarea coloanei vertebrale și împiedică frecare vertebrelor. Acestea sunt formate dintr-un inel exterior din țesut conjunctiv dur și un mijloc asemănător gelului.

Pe măsură ce discurile degenerează odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea fisuri în carcasa exterioară, provocând instabilitate între oase și declanșând tensiune și durere în articulațiile și mușchii din jur.

Pe măsură ce discul continuă să degenereze, centrul asemănător gelului poate să iasă afară, ceea ce comprimă nervii și duce la inflamație și durere.

Opțiunile de tratament variază de la analgezice și fizioterapie la injecții cu steroizi și intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea discului deteriorat sau fuzionarea coloanei vertebrale.

Acidul lactic este un produs secundar natural al producției de energie în organism care se acumulează în mușchi după exerciții și se crede că este ceea ce îi face să doară.

Utilizarea acestuia pentru ameliorarea durerilor de spate se bazează pe ideea că încurajează dezvoltarea colagenului, ceea ce face ca discul să fie mai dur și rezistent. Chirurgii ortopedici au raportat de multă vreme că pacienții care suferă de dureri de spate legate de problemele discului au adesea mai puțină durere pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece odată cu înaintarea în vârstă colagenul din discuri devine mai dur și astfel discurile pot oferi mai mult sprijin coloanei vertebrale.

Efect în câteva săptămâni

Dar aceste schimbări durează zeci de ani, iar teoria este că injecția cu acid lactic are același efect, dar în săptămâni.

Studiile la animale au arătat că la doar o lună de la injectare, centrul discurilor a fost înlocuit cu țesut fibros dens, pe măsură ce colagenul se solidifică.

Un mic studiu pe 15 pacienți de la Stockholm Spine Center din Suedia a sugerat că discurile au devenit mai solide după tratament.

În noul proces efectuat în spitale din Olanda, Spania și Rusia, pacienții vor avea jab sau un placebo. Cercetătorii spun că se așteaptă ca beneficiile să fie resimțite în termen de patru până la 12 săptămâni și, sperăm, vor dura întreaga viață a pacientului.

„Durerile de spate sunt cauzate de multe diagnostice diferite, dintre care o minoritate va fi cauzată de discul în sine. Orice tratament care poate ajuta și evita tratamente mai invazive cu risc ridicat justifică investigarea.

„Studii precum acestea pot duce la încercări mari și la o mai bună înțelegere a problemei.”, a declarat Ian Harding, consultant ortoped la North Bristol NHS Trust.