Evenimentul Zilei > International > Adio, dar rămân cu tine! Lukashenko a câștigat un nou mandat, cu o majoritate zdrobitoare
Adio, dar rămân cu tine! Lukashenko a câștigat un nou mandat, cu o majoritate zdrobitoare

Adio, dar rămân cu tine! Lukashenko a câștigat un nou mandat, cu o majoritate zdrobitoare

Deși a candidat într-un context foarte dificil, în anul pandemiei, dar și al celor mai radicale proteste din anii ’90 până acum care l-au vizat, Alexander Lukashenko a câștigat la pas un nou mandat de președinte al Belarusului, cu un scor de KO pentru adversarii politici: 79.7% voturi exprimate în favoarea sa, conform exit poll-urilor.

Puternic contestat la această ediție a cursei prezidențiale, președintele belarus va continua, prin confirmarea de duminică a unui nou mandat, prezența sa neîntreruptă la cârma țării, începută în 1994. Practic, Lukashenko rivalizează la titlul de cel mai longeviv președinte, căci dacă mandatul reconfirmat astăzi se va derula normal, va atinge trei decenii în fruntea statului.

Politicianul de 65 de ani a provocat un val de furie populară pentru modul în care a gestionat criza coronavirusului, starea economiei și acuzațiile organizațiilor internaționale de nerespectare a drepturilor omului. Contrar acestor controverse, urnele de vot au arătat o victorie zdrobitoare în fața principalilor contracandidați, primind 79, 7% din voturile valabil exprimate, comform agenției de presă Interfax.

Principala sa contracandidată, Svetlana Tikhanovskaya (37 ani), fostă profesoară de engleză, care a reușit să organizeze anul acesta câteva marșuri de protest care au strâns cel mai mare număr de manifestanți din anii 90 încoace, cu zeci de mii de oameni în stradă, a întrunit sufragiile a 6.8% dintre votanți. Mobilizate de Tikhanovskaya, zeci de mii de persoane au iesit la mitingurile opozitiei, nu doar în capitala Minsk, ci și în provincie – fapt fără precedent pe timpul domniei președintelui.

Înaintea scrutinului de duminică, presa internațională a relatat că este pentru prima oară când există șanse reale ca Lukashenko, un președinte autocrat prin definiție, să fie detronat de la putere. Considerat ultimul dictator al Europei, Lukashenko s-a asigurat că puterea de la Minsk a refuzat să acrediteze posturile TV occidentale la alegeri.

În prezent, centrul Minskului este închis, iar vehiculele militare convocate la ordinul președintelui, care se temea de acțiuni ale opoziției cu risc de a afecta șansele sale de a fi reales, sunt prezente peste tot. De altfel, Lukashenko a avertizat, înaintea alegerilor, că oricine va încălca legea, asta însemnând inclusiv să iasă pe străzi sau acțiuni suspecte pe Internet, va fi arestat, potrivit televiziunii Sky News.

 

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News