Adevărul despre dronele Rusiei și Republica Moldova

Adevărul despre dronele Rusiei și Republica Moldova Dronă rusească / sursa foto: Poliția de Frontieră RM

Ministerul Apărării de la Chișinău a ținut să facă precizări cu privire la zvonurile privitoare la dronele rusești care ar fi lovit Republica Moldova.

Niciuna dintre dronele lansate de Federația Rusă în seara de luni, 26 februarie, nu a traversat Republica Moldova, a anunțat Ministerul Apărării de la Chișinău.

Precizări de la Ministerul Apărării despre dronele rusești

Instituția a ținut să infirme zvonurile apărute în mediul online, care susțineau că mai multe drone Shahed ar fi avut ca direcție de atac regiunea transnistreană.

„În legătură cu presupusul risc de intrare a unei drone în spațiul Republicii Moldova, informăm că nicio dronă lansată de Federația Rusă în această seară în Ucraina nu a traversat Republica Moldova”, a anunțat Ministerul Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ministerului, partea ucraineană a confirmat că toate dronele lansate asupra regiunii Odesa în seara zilei de luni au fost distruse sau bruiate de apărarea anti-aeriană ucraineană.

Fragmentele de dronă, Republica Moldova

Fragmentele de dronă, Republica Moldova / Sursa foto:gov.md

Informații controversate

Reacția Ministerului Apărării al Republicii Moldova a apărut după ce unele canale de Telegram ucrainene au anunțat că o dronă Shahed lansată din Rusia zboară deasupra spațiului aerian al Republicii Moldova.

Zvonurile au venit după ce s-a confirmat că donele Rusiei a fost trimise iarăși la atac pe teritoriul Ucrainei. La ora 22:43, luni seara, Forțele Aeriene Ucrainiene au raportat că au respins amenințarea UAV.

Cu toate acestea, la ora 23:11, armata ucraineană anunța că drone necunoscute se îndreaptă către localitatea Hmelnițkii, aflată la granița cu Republica Moldova.

Presa din Ucraina a relatat ulterior că dronele rusiei au fost auzite explodând în regiunea Hmelnițki.

Nu e prima oară când dronele Rusiei ajung în Republica Moldova

Reamintim că, luna aceasta, poliția de frontieră a Republicii Moldova a găsit fragmente dintr-o dronă rusească Shahed în apropierea graniței cu Ucraina, pe 17 februarie.

Fragmentele din drona căzută în Republica Moldova au fost descoperite într-un câmp, la aproximativ 2 kilometri de linia frontierei moldo-ucrainene și la circa 5 kilometri de localitatea Etulia Nouă.

Potrivit Poliției de Frontieră, acest UAV era una dintre dronele Rusiei doborâte de apărarea aeriană ucraineană.

Iar cu câteva zile mai devreme, pe 12 februarie, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova descoperit fragmente de dronă de tip „Shahed” în zona frontierei moldo-ucrainene, tot în apropierea localității Etulia din raionul Vulcănești.