Am stat împreună, şi se poate verifica uşor, la Hilton Seychelles Nord Resort. Dintr-o întîmplare, am găsit acasă plicul cu facturile de la acel hotel. Am stat zece zile (…) Nu a fost singura vacanţă petrecută cu Florian Coldea. În octombrie 2012 am fost împreună cu Vasile Dâncu şi cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana, în Italia, unde am stat la o vilă numită Locanda Dell Amorosa. Iată şi un document de la acea vilă cu numele noastre tipărite pe document. (…) Vă mai dau doar un exemplu de astfel de vacanţă şi o poză cu familiile la Disneyland, la Paris, în poză apare doamna general Dorina Coldea, soţia domnului Coldea”.

Privită chiar și în treacăt, confesiunea lui Sebastian Ghiță spune doar atît despre aventura sa cu Florian Coldea în Seychelles: C-a fost acolo, la începutul lui februarie 2010, împreună cu familiile, ”doar noi”.

Nu e prima dată cînd Fugarul, cum a fost poreclit Sebastian Ghiță, susține c-a fost amic de familie cu prim-adjunctul SRI. Într-o înregistrare anterioară, în prefața unor secvențe memorizate de camerele de supraveghere pe 1 februarie 2015, Sebastian Ghiță a susținut că Florian Coldea a fost la vila sa de la Cheia, împreună cu familia, într-un popas de petrecere a timpului liber.

Iscodirea celor două declarații scoate la iveală scopul principal al mărturisirilor:

Sebastian Ghiță vrea să dea credibilitate maximă dezvăluirilor sale despre afacerile necurate ale Sistemului. E un fel de Mihai Pacepa căruia i se pune la îndoială legătura cu Securitatea și prin asta adevărul din Orizonturi roșii.

Nicăieri Sebastian Ghiță nu spune că a plătit vacanța familiei Coldea. Da, dar afirmația ”doar noi” e de o gravitate deosebită cîtă vreme ea creează impresia unei relații de familie între prim adjunctul SRI și omul de afaceri Sebastian Ghiță. Să nu uităm că Alina Bica a fost linșată de presa Binomului pentru mai puțin:

Pentru că niște poze făcute ca rezultat al unei Operațiuni de Serviciu secret o surprindeau la Paris cu politiciana Elena Udrea.

Tovarășa de Binom a lui Florian Coldea, numita Codruța Kovesi, a făcut mare caz la vremea respectivă de ceea ce ea a numit legătura periculoasă dintre șefa DIICOT și o politiciană.

Indiferent de ce a urmărit Sebastian Ghiță prin insistența pe relațiile de familie dintre el și prim adjunctul directorului SRI, era obligatoriu ca fie din partea conducerii SRI, fie din partea lui Florian Coldea, să se vină în chip de reacție cu precizări privind împrejurările în care șeful Operativului s-a aflat în relații de familie cu un om de afaceri controversat. Aceste precizări n-au venit pînă acum.

De mirare, deoarece, în cazul știrii despre bolidul de lux al lui Florian Coldea ( vă imaginați uluirea mea la această știre, dat fiind că nimic nu urăsc mai tare pe lume decît nevoia ghiorțănească de a te afișa cu mașini scumpe!) SRI s-a grăbit să aducă precizări.

În absența precizărilor privind prezența lui Florian Coldea în vacanțe de lux alături de omul de afaceri Sebastian Ghiță, după cum era de așteptat, au înflorit zvonurile devenite știri.

Care de care mai periculoase pentru imaginea lui Florian Coldea, dar și a SRI, deoarece e greu de imaginat un Serviciu Secret în care șeful Operativului petrece vacanțele cu un om de afaceri controversat, despre care circulă informații c-ar fi unul dintre beneficiarii contractelor cu SRI. S-a ajuns rapid la aserțiunea că Sebastian Ghiță a plătit vacanța familiei Coldea și că omul de afaceri Sebastian Ghiță îl mituia pe ditamai generalul cu petrecerea timpului liber la vila sa de la munte.

În timp ce SRI a adoptat tactica Tăcerii chiar de la prima dezvăluire a lui Sebastian Ghiță, Divizia Presă a Binomului s-a năpustit asupra dezvăluirilor punîndu-le la îndoială ca fiind ale unui tip care se laudă cu relațiile sale.

Nu știu dacă aceste contracarări ale dezvăluirilor au fost lansate la ordin sau din proprie inițiativă. Sigur e că au făcut cel mai mare rău lui Florian Coldea. Chiar și acum, cînd vine vorba de Codruța Kovesi, Divizia Presă a Binomului, dovedind că pot fi și ordine imbecile, bate cîmpii în apărarea Fecioarei morale a națiunii invocînd faptul că Sebastian Ghiță n-a oferit nici o poză, nici o înregistrare cu Codruța Kovesi. Se continuă, așadar, și-n cazul Codruței Kovesi contracararea cea mai riscantă cînd e vorba de dezvăluiri precum cele ale lui Sebastian Ghiță:

Negarea absolută a Adevărului. Și dacă Sebastian Ghiță vine cu poze sau filmulețe despre relația sa cu Codruța Kovesi?

Nu va fi atunci mai dezastruos pentru șefa DNA decît dacă s-ar recunoaște de pe acum relația cu Sebastian Ghiță?

O regulă elementară a bătăliei mediatice – reamintite de Dick Morris în legătură cu Scandalul Monica Lewinski – spune că în astfel de cazuri cea mai bună contracarare e Adevărul.

Sau, cum aș zice eu, Cea mai bună minciună e Adevărul. Ar fi fost normal ca prezența lui Florian Coldea alături de Sebastian Ghiță să fie recunoscută și justificată prin ceea ce e demult un adevăr public: Sebastian Ghiță a fost dacă nu ofițer acoperit atunci măcar colaborator de nădejde al SRI.

A fost implicat nu numai în Operațiuni financiare, dar și în Operațiuni diversioniste ale Binomului SRI-DNA ca, de exemplu, albirea Codruței Kovesi în 2012 pentru acuzația de plagiat sau, ca să dau un exemplu, prăbușirea Imperiului mediatic al lui Sorin Ovidiu Vântu. În dezvăluirile sale, Sebastian Ghiță se prezintă ca prieten de familie cu Florian Coldea și cu Codruța Kovesi. Nu știu dacă a fost sau nu în această ipostază:

Sigure sînt două lucruri:

1) Sebastian Ghiță a fost omul SRI.

2) În această ipostază, el a beneficiat de relații aparte cu Florian Coldea și cu Codruța Kovesi.

În campania declanșată de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță împotriva lui Florian Coldea s-a ridicat o întrebare legitimă:

Ce căuta prim-adjunctul directorului SRI împreună cu soția într-o vacanță de 10 zile în insulele Seychelles împreună cu omul de afaceri Sebastian Ghiță?

Răspunsul ar trebui să fie: Sebastian Ghiță nu era, la vremea respectivă, doar un om de afaceri. Era un om de afaceri operativ al SRI. Și avînd în vedere că în concediul respectiv, au mai fost și alți lucrători SRI cu familiile (George Maior, de exemplu), Florian Coldea n-a petrecut concediul cu omul de afaceri Sebastian Ghiță, ci cu colegul de unitate Sebastian Ghiță. Asemănător s-a întîmplat și cu Codruța Kovesi. La vremea respectivă procuror general, Codruța Kovesi l-a pilotat pe Sebastian Ghiță în fabricarea dosarului de șantaj SOV nu pentru că-l ura pe SOV, ci pentru că participa, cu sarcini specifice, la Operațiunea de siguranță națională Eliminarea lui SOV. Colabora cu Sebastian Ghiță nu pentru că erau prieteni, ci pentru că primiseră amîndoi misiunea să colaboreze. În aceste condiții, România se confruntă cu o schizofrenie.

Sebastian Ghiță e luat în serios, inclusiv de Autorități – Conducerea SRI, președinte) ca un amic de familie al lui Florian Coldea.

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță despre vacanța cu familia Coldea stau sub acest semn.

Evident, Sebastian Ghiță procedează la o manipulare uriașă.

Relația sa cu Florian Coldea și cu Codruța Kovesi sînt prezentate ca rodul exclusiv al relațiilor dintre un om de afaceri și două persoane cu misiuni de excepție în lupta împotriva corupției.

Din acest punct de vedere, lovitura de imagine asupra celor doi e devastatoare.

Cum să explici opiniei publice datul în stambă a prim-adjunctului SRI și a șefei DNA cu un om de afaceri? Om de afaceri care, culmea! e acuzat în patru dosare de corupție și pe deasupra mai e și fugar?

Normal ar fi ca SRI să recunoască oficial adevărata condiție a lui Sebastian Ghiță:

Cea de om al SRI.

În acel moment însă, cutremurul ar fi catastrofal. S-ar ivi imediat întrebări legitime despre îmbogățirea lui Sebastian Ghiță și s-ar ajunge inevitabil la pușculițele care sunt pentru SRI oamenii de afaceri. Și dacă se ajunge la pușculițe se ajunge inevitabil la întrebarea:

Cîți din banii negri au fost folosiți de Serviciu pentru Operațiunile speciale și cîți au îmbogățit ofițeri SRI? O serie întreagă de abuzuri, puse acum de Sebastian Ghiță pe seama amiciției, s-ar dezvălui ca parte din Operațiuni ale SRI.

Cum să justifici atunci gravele încălcări ale drepturilor omului de către SRI și Sistem în cazurile SOV, Dan Voiculescu, Alina Bica? N-am nici o îndoială că imediat ce s-a știut că Sebastian Ghiță a fugit conducerea SRI a abordat cazul ca un grav incident de Securitate.

Păstrînd proporțiile, în SRI, dar și în Sistem, panica a amintit-o pe cea stîrnită de Fuga lui Pacepa.

După aproape două decenii de colaborare, un om de afaceri, Sebastian Ghiță, a defectat. Nu la un alt serviciu, ci la Opinia publică.

Sînt sigur că în grabă s-a verificat tot ce-a făcut Sebastian Ghiță în numele Serviciului.

Tot atunci s-a adoptat strategia pe care aș numi-o: Limitarea dezastrului. Altfel spus, s-a decis sacrificarea lui Florian Coldea (nu știu dacă și a Codruței Kovesi) prin prezentarea acestuia ca un ofițer care a avut relații cu un om de afaceri pentru ca nu cumva să se dezvăluie adevărata natură a relațiilor din Florian Coldea și Sebastian Ghiță. Cea de colegi de unitate!

Te-ar putea interesa și: