Evenimentul Zilei > Actualitate > Acuzații grave la Maternitatea Odobescu: ”S-au jucat 24 de ore de-a carantina, pentru capital electoral”
Acuzații grave la Maternitatea Odobescu: ”S-au jucat 24 de ore de-a carantina, pentru capital electoral”

Acuzații grave la Maternitatea Odobescu: ”S-au jucat 24 de ore de-a carantina, pentru capital electoral”

Scandal imens la Timișoara unde, azi dimineață la ora 8,00 a fost redeschisă principala maternitate, după ce, cu două zile în urmă, aceasta a fost închisă pentru carantină. Acum oficialitățile susțin că nu a fost vorba de carantină ci doar de igienizare, după ce mai multe asistente au fost testate pozitiv.

Prefectura Timiș a anunțat că maternitatea se redeschide joi la ora 8,00. Reprezentanții guvernului în teritoriu refuză însă să anunțe cate cazuri de infectare cu SARS-COV 2 s-au depistat. În tot acest timp, instituția care ar trebui să ofere răspunsuri, DSP Timiș, e scoasă de la dialog.

Nu se cunosc cifrele exacte ale persoanelor infectate. Nu s e comunică, oficială, numărul contacților acestora. Nu se știr, punctual, câți pacienți se aflau în spital.

Dupa 24 de ore de la intrarea în carantina a unității medicale, șefa DSP, Mariana Rădulescu, a făcut precizări: instituția sa nu a girat carantinarea, toată manevra  a fost o decizie între managerul spitalului și prefect, pentru capital electoral.

”În primul rând, este absolut falsă afirmația conform căreia DSP Timiș sau Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă ar fi instaurat carantina la Maternitatea “Odobescu”. Total falsă, neadevărată și, în același timp, și mincinoasă!

Decizia de a declara carantină la Maternitatea “Odobescu” a aparținut, de la sine putere, doamnei Olimpia Oprea, manager al Spitalului Clinic Municipal Timișoara, instituție care are în subordine maternitatea în cauza, după o consultare/informare a doamnei prefect de Timiș, Liliana Oneț. Adică, fără nicio consultare cu DSP Timiș și fără nicio decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgentă Timiș, așa cum prevede legea! (…)

Cea mai bună dovadă, că decizia de carantinare a Maternității “Odobescu”, luată unilateral de către managerul Spitalului Clinic Municipal și girată de reprezentantul Guvernului României în teritoriu, a fost una extrem de hazardantă și total neinspirată, este faptul că joi, după nici 24 de ore, instituția sanitară se redeschide!

Acest gen de decizii, de-a albă-neagră, au aruncat sistemul sanitar bănățean în haos și nu fac decât da adâncească neîncrederea populației în instituțiile sanitare și de control ale statului român ”, a transmis Mariana Rădulescu, șefa DSP Timiș.

Potrivit directoarei DSP deschiderea maternității are loc în contextul în care ”concluziile anchetei epidemiologice – vorbim despre 60 de persoane – nu sunt, încă, finalizate”. Acestea s-au încheiat abia miercuri noaptea și au fost înaintate factorilor de decizie.

Și alte nereguli sunt semnalate punctual de Rădulescu, care atrage atenția asupra acțiunilor la impuls: ”Primăria Timișoara a garantat, încă de ieri, testarea “subiecților” de la “Odobescu”, alocând și o suma de bani din buget, lansând chiar și o comandă în vederea achiziționării testelor.

Pâna atunci, până cand vor apărea testele Primăriei Timișoara, “subiecții” de la Maternitatea “Odobescu” au beneficiat de “un împrumut” de 100 de teste din partea Spitalului “Victor Babeș”, în mod prioritar, în baza unei decizii a cuiva, în detrimentul unui număr de circa 250 de persoane, care așteaptă efectuarea de urgență a testărilor, în baza procedurilor și normativelor legale”.

Aceasta mai spune că ”după 24 de ore de joacă de-a carantina, din rațiuni strict politice și în goana după capital electoral, cei care ne-au aruncat în acest haos, încearcă să scoată castanele din foc cu mâna DSP Timiș, lucru absolut delirant, jignitor și ofensator pentru toți angajații acestei instituții.

În curând, va veni vremea pentru cei care au luat și girat această decizie, să le explice părinților, mamelor, bunicilor și copiilor cum de a fost posibil că la Maternitatea “Odobescu”, în plină carantină, nu-i așa, să fie testate doar cadrele medicale, aflate în tură, deși în unitatea medicală, la momentul anunțului și până azi, mai erau internate alte 100 de persoane: gravide, copii, lăuze și însoțitori ”.