Evenimentul Zilei > International > ACUZAȚII fără precedent: „România desfășoară activități ANTIUNGARE”
ACUZAȚII fără precedent: „România desfășoară activități ANTIUNGARE”

ACUZAȚII fără precedent: „România desfășoară activități ANTIUNGARE”

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban, a acuzat astăzi autoritățile din România că desfăşoară o serie de "activităţi antiungare", denunțând presupuse eforturi de "destabilizăre" a bisericilor maghiare, relatează MTI.

"Conducerea României a întreprins activităţi antiungare explicite, sub pretextul transparenţei şi justiţiei. Există eforturi pentru destabilizarea activităţilor şi a situaţiei financiare a bisericilor maghiare din România, prin încălcarea libertăţii religioase. În momentul de faţă, nu putem stabili dacă aceste acţiuni sunt legate de cooperarea strânsă dintre conducerea României şi Statele Unite", a afirmat Janos Lazar în faţa membrilor Comisiei pentru Siguranţă Naţională din Parlamentul Ungariei.

Oficialul a mai declarat că, în opinia sa, există "un complot intenţionat şi conştient" de a bloca proiectele de conectare a reţelelor de gaze din România şi Croaţia cu cele din Ungaria.

"Tentativele partidelor şi forţelor politice din Croaţia de a discredita elitele de afaceri din Ungaria sunt fără precedent", a subliniat Janos Lazăr, adăugând că scopul este atragerea conducerii companiei MOL într-o procedură penală.

De asemenea, șeful de cabinet al premierului maghiar a sugerat că grupuri de interese economice afectate de măsuri ale Ungariei au focut lobby la Bruxelles pentru ca Uniunea Europeană să lanseze proceduri de sancţionare a guvernului ungar.

În replică, opoziţia socialistă de la Budapesta a catalogat declaraţiile oficialului ungar drept "obraznice şi arogante".

"Declaraţiile unui membru al Guvernului care acuză ţările vecine, Statele Unite şi grupuri economice au un impact foarte mare. Acuzaţiile la adresa Comisiei Europene privind lansarea procedurilor împotriva Ungariei provin din intenţii întunecate", a conchis eurodeputatul socialist Tibor Szanyi.