Liderul opoziției belaruse, fostul candidat la prezidențiale Svetlana Tihanovskaia, a cerut înfiinţarea unui tribunal internațional care să investigheze crimele comise de regimul condus de Aleksandr Lukașenko.

Opozanta consideră că este necesară organizarea unei conferințe internaționale despre cum ar trebui depășită criza din Belarus, precum și alegeri sub supraveghere internațională. Totodată, Svetlana Tihanovskaia a solicitat Cehiei să recunoască drept „organizaţii criminale” atât Comitetul Securităţii Statului (KGB) şi forţele de interne OMON, cât și Direcția Centrală pentru Combaterea Criminalității Organizate și să consolideze sprijinul pentru apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii, studenții și medicii din Belarus.

Se cer noi sancțiuni împotriva regimului Lukaşenko

În opinia sa, Uniunea Europeană ar trebui să adopte al patrulea și să inițieze al cincilea pachet de sancțiuni împotriva regimului Lukaşenko. „Solicit încetarea investițiilor și împrumuturilor acordate companiilor și băncilor de stat din Belarus, care sunt, de fapt, o sursă de venit pentru regimul dictatorial” – a declarat Tihanovskaia, calificând acțiunile autorităților de la Minsk drept o „teroare pe care țara nu a mai văzut-o de pe vremea lui Stalin”