Decizia Olandei de a nu-i aresta pe agen).ţii ruşi a intrigat când justiţia americană a anunţat, joi, inculparea a şapte membri ai GRU, printre care figurează şi cei expulzaţi de Haga, totul în contextul unei campanii de atacuri cibernetice la nivel global atribuite Kremlinului şi denunţate de mai multe state occidentale, potrivit www.agerpres.ro

„A fost o operaţiune în cadrul serviciilor de informaţii şi de securitate. Nu a fost o anchetă penală”, a declarat Mark Rutte în conferinţa de presă săptămânală, precizând că niciun stat nu a cerut explicaţii cu privire la faptul că ruşii nu au fost arestaţi.

Agenţii ruşi au intrat în Olanda pe 10 aprilie, cu paşapoarte diplomatice, şi au fost prinşi în flagrant delict trei zile mai târziu, în parcarea unui hotel din vecinătatea imediată a sediului OIAC.

Serviciile secrete olandeze şi britanice au găsit în maşina ruşilor un laptop şi o chitanţă de taxi pentru o cursă de la sediul GRU până la aeroportul Şeremetievo din Moscova.

Cei patru au fost transportaţi ulterior la aeroportul Amsterdam-Schiphol, de unde au luat avionul spre capitala Rusiei.

'Însoţindu-i imediat la frontieră, am putut totodată să le confiscăm lucrurile avute asupra lor, pe care eram interesaţi să le analizăm', a adăugat Rutte.

'Prioritatea era să împiedicăm' tentativa de piratare, după culegerea 'de cât mai multe informaţii privind modul de operare al agenţilor şi activitatea lor de spionaj', a mai indicat premierul olandez.

Şeful serviciilor de informaţii (MIVD), generalul Onno Eichelsheim, a oferit joi o explicaţie similară pentru decizia ca agenţii ruşi să nu fie arestaţi. El i-a identificat pe cei patru sub numele de Aleksei Moreneţ, Evgheni Serebriakov, Oleg Sotknikov şi Aleksei Minin