Evenimentul Zilei > International > ACORD ISTORIC între Serbia şi Kosovo. Ce spune şefa diplomației europene
ACORD ISTORIC între Serbia şi Kosovo. Ce spune şefa diplomației europene

ACORD ISTORIC între Serbia şi Kosovo. Ce spune şefa diplomației europene

Serbia și Kosovo au încheiat un acord istoric cu privire la o serie domenii cheie, fapt ce reprezintă un pas important în normalizarea relațiilor dintre ele.

”Reușita de astăzi reprezintă o reușită istorică în procesul de normalizare. De soluțiile găsite astăzi va beneficia concret populația și în același timp ele vor permite celor două țări să avanseze pe drumul către Europa”, a declarat, într-un comunicat, șefa diplomației europene care a mediat negocierile, Federica Mogherini, informează AFP, citată de Agerpres.

Acordul prevede crearea unui sistem judiciar în nordul Kosovo, acceptabil atât pentru minoritatea sârbă, cât și pentru majoritatea kosovară de origine albaneză. Totodată, conține un document despre politica energetică, un plan de modernizare a sistemului de telecomunicații și o înțelegere asupra podului de la Mitrovica, disputat de ambele populații ale oraşului.

Serbia și Kosovo au semnat și în 2013 un acord de normalizare a relațiilor, care a permis guvernului sârb să înceapă negocierile pentru aderarea la U.E.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: