„O anomalie in opinia noastra, avand in vedere anumite prevederi din acest document, in special cea prin care membrilor Greenpeace li se dadea dreptul sa participe la activitati de cercetare penala. Ca sa nu mai spunem ca este total "contra naturii" ca un parchet, oricare ar fi el, sa aiba acord de colaborare cu un ONG care poate depune denunturi, plangeri penale si sesizari privind comiterea unor infractiuni la fel ca orice alt cetatean, fara sa beneficieze de drepturi in plus. Deci cu o parte din dosar. Pe acelasi principiu, PICCJ ar putea incheiat un protocol cu orice justitiabil, stabilind termeni clari de colaborare cu acesta si dandu-i posibilitatea de a participa la activitati de cercetare penala”, au scris jurnaliștii de la Luju.

Cei de la Lumeajustitiei.ro consideră că cea mai mare problemă a acestui acord o constituie articolul 4, punctul c:

„Fundatia acorda sprijin procurorilor care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala in cauze care privesc incalcarea faptelor care fac obiectul prezentului Protocol, precum si organelor de politie judiciara din supravegherea acestora, asigurandu-se ca personalul sau raspunde, in cadrul prevazut de Codul de Procedura Penala, solicitarilor acestora de a declara in calitate de martori, de a furniza inscrisuri ori probe materiale pe care le detin, de a participa la activitati de cercetare penala”.

In opinia noastra, este cel putin anormal ca Procurorul General al Romaniei sa dea dreptul unor cetateni, chiar si membri ai unui ONG, sa participe la activitati de cercetare penala. In plus, in document nu se specifica ce inseamna concret acest lucru, formularea extrem de larga facandu-ne sa ne intrebam daca nu cumva activistii Greenpeace au primit chiar si dreptul de a participa la audierile si anchetele facute de procurori.