UPDATE: Bilanţul accidentului feroviar din Taiwan a ajuns la 48 de morţi şi 66 de răniţi. Acesta este cel mai grav incident de acest fel din ultimele patru decenii în insulă, transmite Reuters.

Trenul, care a deraiat, transporta aproximativ 490 de pasageri şi plecase din capitala Taipei cu destinaţia Taitung, oraş situat în sud-estul insulei. Anterior, departamentul de pompieri taiwanez anunţase că în tren se aflau 350 de pasageri.


Accident dezastruos în Taiwan. Un tren aglomerat a deraiat într-un tunel. În urma impactului au decedat cel puțin 36 de persoane. Anunțul a fost făcut de poliția feroviară taiwaneză.

Poliţia a informat despre 36 de pasageri “în stop cardiac înainte de a fi duşi la spital” – termen utilizat pentru a desemna o persoană care nu prezintă niciun semn de viaţă – şi despre alte 72 care sunt în continuare prinse între vagoane, în timp ce 61 de oameni au fost transportaţi la spital.

Biroul preşedintei Tsai Ing-wen a anunţat că şefa statului le-a ordonat spitalelor să se pregătească să primească numeroase victime. “Prioritatea absolută este acum de a salva persoanele blocate”, a informat biroul său într-un comunicat.

Potrivit Centrului pentru operaţiuni de urgenţă, bilanţul ar fi ceva mai puţin grav, de 26 de persoane care “nu prezintă niciun semn de viaţă”.

Postul UDN, o echipă a căruia era prezentă în exteriorul tunelului, a prezentat imagini cu cel puţin două vagoane intacte şi echipe de salvare care îi ajutau pe pasageri să iasă.

“Mi s-a părut că a fost o zdruncinătură bruscă şi violentă şi am căzut pe jos. Am spart geamul ca să urcăm pe acoperişul trenului, pentru a ieşi”, a relatat pentru UDN o femeie martoră la eveniment.

Trenul, care transporta circa 350 de pasageri şi număra opt vagoane, făcea legătura între Taipei şi oraşul Taitung, situat în sud-estul insulei.

Accidentul a avut loc pe linia feroviară estică a Taiwanului, în jurul orelor 09:30 (01:30 GMT), lângă oraşul de coastă Hualien.

Cea mai mare catastrofă feroviară din ultimele decenii

Potrivit mass-media, accidentul ar fi fost cauzat de un utilaj de construcţie care a alunecat de pe un terasament înainte de a izbi trenul ce tocmai intra în tunel.

Accidentul de vineri ar putea fi una dintre cele mai grave catastrofe feroviare din ultimele decenii din Taiwan.

Cea mai recentă deraiere de tren din Taiwan a avut loc în 2018 şi s-a soldat cu 18 morţi, în sudul extrem al aceleiaşi linii feroviare. Conductorul trenului cu opt vagoane a fost acuzat atunci de omucidere din neglijenţă. Peste 200 dintre cei 366 de pasageri au fost răniţi. În 1991, 30 de pasageri au fost ucişi şi 112 răniţi în coliziunea a două trenuri.