Dacă vrei să dai mai multă viaţă şi farmec locuinţei tale, este necesar să acorzi o mare importanţă elementelor de decor.
Tocmai te-ai mutat cu chirie şi nu ai suficienţ i bani ca să schimbi mobilierul? Din această cauză noua locuinţă ţi se pare fără viaţă şi te supără foarte mult faptul că nimic din personalitatea ta nu se regăseşte în nicio cameră? Specialiş tii în design interior spun că poţi apela la obiectele decorative, care, pe lângă faptul că îţi vor înfrumuseţ a locuinţa, îţi vor personaliza casa.
„În funcţie de preferinţele fiecăruia, se poate opta pentru sticlărie, vitralii la uşile de interior, vase, vaze, lămpi, dar şi lucră ri de artă mai impresionante. Se poate aborda şi stilul «hightech », unde sticlăria în combinaţ ie cu inoxul conferă spaţiului o notă mai aerisită şi mai practică“, este de părere Diana Elena Borundel, designer de interioare.
Vase din lut pentru o bucătărie rustică
Experţii în design spun că este foarte important ca accesorizarea casei să se facă în funcţie de stilul în care este creat spaţiul respectiv. „De exemplu, într-o bucă tarie rustică, sunt recomandate o veselă din lut şi linguri din lemn. Foarte atractive sunt şi decorurile din ardei iuţi sau funii de usturoi“, spune designerul de interioare Alina Moşiu.
În schimb, o bucătarie clasică nu o poţi accesoriza cu aceleaşi obiecte ca în cea rustică. „Vasele din argint sau cel puţin argintate sunt cele mai potrivite. Un coş de pâine şi un sfeşnic din argint «merg» de minune. Pentru un spaţiu modern, recomand sticla roşie şi neagră“, spune designerul Alina Moşiu. Ea subliniază că, indiferent despre ce fel de bucătărie este vorba, când decorezi trebuie să ţii cont de linia cromatică.
De asemenea, la alegerea accesoriilor trebuie să ai în vedere ca materialul să se potrivească cu piesele de mobilier. „Culoarea sau materialul trebuie să se regă- sească cel puţin de două ori în spaţiul respectiv, ca să producă un echilibru. Trebuie să ai grijă să nu încarci spaţiul cu mai mult de trei culori“, recomandă Diana Elena Borundel.
Sfeşnice şi oglinzi pentru baie
Designerii spun că în baie îţi poţi pune o plantă verde, un sfeş- nic şi o draperie în culori vii. „Dacă mobila din baie este neagră, toate accesoriile pot fi roşii, iar oglinzile nu trebuie să lipsească“, spune Alina Moşiu.
Designerii mai spun că, datorită faptului că de cele mai multe ori băile au suprafaţe mici, sunt indicate culorile deschise, ca alb, bleu, ivoriu (ca de fildeş), care creează luminozitate şi dau efectul optic de mărire a spaţiului. „Pentru o redecorare de scurtă durată, la baie se poate aplica autocolant pe faianţă sau gresie“, sugerează Diana Elena Borundel.
Plante pentru living şi dormitor
Designerul Eva Duca recomandă ca accesorii tablourile, care „spun cel mai mult despre tine“, plantele verzi şi obiectele decorative din sticlă deoarece ele personalizează cel mai mult spaţiu.
„Şi plantele verzi sunt foarte indicate pentru decorare. Recomand feriga, deoarece este planta binelui“, explică Alina Moşiu. Trebuie să acorzi o mare importanţă şi ghivecelor în care sunt puse plantele. De pildă, într-o cameră rustică, vasele plantelor trebuie să fie din lut. Alte accesorii potrivite sunt corpurile de iluminat şi obiectele decorative din lemn. „Mobilierul din living şi din dormitor se poate picta, iar husele canapelelor se pot schimba“, mai recomandă Diana Elena Borundel. Specialiştii în domeniu sunt de părere că, în dormitor, cele mai indicate obiecte pentru decoraţiuni sunt oglinzile. „De asemenea, şi tablourile sunt foarte potrivite“, spune Alina Moşiu.