Absent, dar sănătos

Absent, dar sănătos

Coreea de Nord acuză o "conspiraţie" împotriva "iubitului conducător".

Phenianul a dezminţit, ieri, că liderul nord-coreean Kim Jong-il ar avea probleme de sănătate, după zvonurile apărute în urma absenţei sale de la defilarea de celebrare a 60 de ani de la înfiinţarea statului comunist. Numărul doi al regimului nord-coreean, Kim Yong Nam, preşedinte al prezidiului Adunării Populare Supreme, a asigurat că „iubitul conducător“ nu are probleme de sănătate, relevă AFP. Mai mult, ambasadorul nord-coreean pentru discuţiile de normalizare cu Japonia, Song Il-Ho, a acuzat o conspiraţie.

„Considerăm că aceste informaţii nu au nicio credibilitate şi ţin de o conspiraţie. Cred că obiectivul informaţiilor e să convingă opinia publică în legătură cu ceva ce nu e adevărat“, a declarat acesta, afirmând că „presa occidentală a publicat minciuni şi în trecut“. Coreea de Nord nu reacţionase oficial până acum la speculaţiile apărute în mass-media privind starea precară de sănătate a lui Kim Jong-il sau chiar decesul său.   Scenarii multiple Absenţa „iubitului conducător“ de la parada de marţi a alimentat însă aceste zvonuri. Potrivit unor responsabili sud-coreeni, Kim Jong-il suferă de diabet şi de probleme cardiace.

„Este aproape sigur că liderul Kim are o problemă de sănătate“, a declarat un oficial sudcoreean, adăugând că acesta s-a simţit foarte rău de curând. Sursa a subliniat însă că liderul de la Phenian este în viaţă. Un responsabil al serviciilor americane de informaţii afirmase însă, marţi, că este posibil ca acesta să fi suferit un atac cerebral.

Totuşi, informaţiile care răzbat din Coreea de Nord în ceea ce-l priveşte pe Kim Jong-il sunt firave, astfel că secretomania pe care marşează autorităţile de la Phenian încurajează speculaţiile. Recent, Toshimitsu Shigemura, un autor japonez, expert în problematica nord-coreeană, a citat în cartea „Adevăratul caracter al lui Kim Jong-il“ surse nord-coreene potrivit cărora „iubitul conducător“ ar fi murit de diabet în 2003. În locul său ar fi apărut, pe rând, patru actori pe care chiar el îi selectase încă din timpul vieţii, de teama unui asasinat.

Ne puteți urmări și pe Google News