Atentatul a fost revendicat de talibani și este al doilea de acest fel la viața vicepreședintelui. El a devenit o țintă după ce, anul trecut, a revenit în ţară.

Atacatorii au organizat o ambuscadă pe traseul convoiului lui Dostum, pe drumul de la Mazar-i-Sharif către provincia Jawzjan din nordul Afganistanului. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al partidului vicepreşedintelui.

Generalul Dostum știa despre planurile de atac, dar a decis să își asume aceste riscuri.

Talibanii au revendicat atacul printr-un mesaj pe Twitter al unui purtător de cuvânt, în care susţin că au ucis patru gărzi de corp şi au rănit şase.

În urmă cu opt luni, vicepreşedintele a supravieţuit unui atac sinucigaş cu bombă pe aeroportul din Kabul, la întoarcerea în Afganistan după un an de exil în Turcia. Acesta a fost acuzat că şi-a torturat un adversar politic. Statul Islamic şi-a asumat atacul respectiv.

După revenirea în ţară, Dostum – al cărui partid, Junbish, este susţinut în special de conaţionalii săi uzbeci – s-a alăturat echipei lui Abdullah Abdullah, şef al executivului afgan şi candidat la alegerile prezidenţiale programate în 28 septembrie., informează Agerpres.