Un faimos neurochirurg clujean este acuzat ca a uitat lama unui bisturiu in corpul pacientului, dupa o operatie la coloana vertebrala.
Un oradean l-a dat in judecata la Tribunalul Cluj pe un bine-cunoscut neurochirurg clujean, pe motiv ca, in timpul unei operatii la coloana vertebrala, echipa de medici condusa de acesta i-a uitat in corp lama unui bisturiu.
Ionel Nistor ii cere doctorului Stefan Florian, sef al Clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, 270.000 de euro daune morale si plata unei rente viagere. Nistor sustine ca a avut de suferit foarte mult din cauza lamei de bisturiu si ca aceasta ii putea afecta grav sanatatea, pentru ca se afla intr-o zona foarte sensibila a coloanei vertebrale.
La randul lui, chirurgul Florian a precizat ca echipa de medici nu poate fi acuzata de malpraxis deoarece, potrivit legislatiei, nu medicii sunt vinovati de eventualele suferinte produse pacientilor, care sunt cauzate de viciile ascunse ale aparaturii medicale.
Bisturiul s-a rupt in timpul operatiei Ionel Nistor a fost operat in februarie 2004, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, dupa ce o zona din coloana vetebrala lombara a fost infectata cu stafilococul „aureus”. Interventia a fost efectuata de o echipa de medici condusa de neurochirurgul Stefan Florian.
In timpul operatiei, lama unui bisturiu, lunga de patru centimetri si lata de o jumatate de centimetru, s-a rupt, fapt consemnat intr-un raport de incident operator. In incercarea de a recupera lama, unul dintre medici, doctorul Claudiu Matei, s-a intepat la un deget si a fost internat de urgenta la Clinica de Boli Infectioase, pentru ca Ionel Nistor era bolnav si de hepatita B si C.
La proces, Nistor l-a acuzat pe Stefan Florian ca, dupa incidentul in care a fost implicat chirurgul Matei, nu a continuat sa caute fragmentele de bisturiu rupt. Timp de trei ani, Nistor a acuzat dureri in zona spatelui, iar la inceputul acestui an a mers la doctor pentru analize.
Cu ocazia unei radiografii facute la o clinica din Oradea, medicii au descoperit in zona coloanei vertebrale un varf de bisturiu. La sfarsitul lunii martie 2007, Ionel Nistor s-a operat din nou, la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, ocazie cu care medicii au extras bisturiul.
„A fost o operatie foarte grea”
Chirurgul Stefan Florian a declarat ca, imediat dupa incidentul cu ruperea lamei de bisturiu, a efectuat o radioscopie in interiorul operatiei, dar din cauza celorlalte instrumente medicale din metal folosite la operatie, bisturiul rupt nu a putut fi observat.
„Trebuie sa intelegeti ca bisturiul este foarte subtire si este din carbon. Nu cred ca mi se poate reprosa cu titlu de malpraxis fracturarea lamei de bisturiu, pentru ca acest fapt se datoreaza unui viciu ascuns al instrumentului. Pe de alta parte, am actionat cu buna-credinta, intr-o situatie de urgenta, data fiind starea septica a pacientului”, a precizat neurochirurgul.
Colegiul medicilor: nu e malpraxis
Asupra acestui caz s-a pronuntat si Colegiul Medicilor Cluj. Acesta a decis sa nu dea curs solicitarii formulate de Ionel Nistor deoarece cazul nu reprezinta o culpa medicala. Nemultumit de decizie, Ionel Nistor a facut contestatie, dar aceasta i-a fost respinsa. Prin urmare, singura solutie care i-a ramas este instanta.
CONTEXT
Operatie in conditii dificile
Doctorul Stefan Florian a mai spus ca este posibil ca un fragment din lama bisturiului sa fi ramas nedepistat, dar trebuie intelese foarte bine conditiile in care a fost operat Ionel Nistor.
„Am lucrat intr-o incizie de 20 de centrimetri lungime si 12-15 profunzime, intr-o magma de masa musculara distrusa, mult sange si puroi. In aceste conditii, identificarea unui fragment de dimensiuni milimetrice este imposibila.” Medicul a mai declarat ca Nistor a incercat sa „cada la pace”, cerandu-i bani inainte de proces.