De ieri, cei 25.000 de asistenti medicali din Bucuresti se inghesuie la singurul ghiseu disponibil pentru autorizatia de libera practica.
La sediul Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR), filiala Bucuresti, a reinceput calvarul cozilor, odata cu prima zi de functionare a centrului in noul an. Zeci de asistenti s-au inghesuit, ieri, pe holul stramt din strada Aleea Craiesti, nr. 1, in Drumul Taberei, pentru a primi avizul pentru eliberarea autorizatiei de libera practica sau pentru reavizarea acesteia.
In fiecare an, cei 25.000 de asistenti medicali si moase care apartin de filiala Bucuresti se calca in picioare in fata unui ghiseu, singurul punct unde se poate elibera actul care le permite sa profeseze. Oamenii se plang ca stau la cozi interminabile cu orele, centrul fiind deschis doar martea si joia, si acuza functionarele de la ghiseu ca ii trateaza „ca pe niste animale”. De cealalta parte, autoritatile spun ca doar asistentii sunt cei care provoaca haos si neaga faptul ca angajatii OAMMR ar avea probleme de comunicare.
„Mi-e si frica sa ajunga la mine” „Uitati-va si dumneavoastra. Sunt trei doamne care studiaza un dosar la un singur ghiseu. Mi-e si frica sa ajunga la mine. Stiu cum au tipat la cei de dinaintea mea”. Este marturia doamnei M. Radu, una dintre zecile de asistente care au venit de dimineata la OAMMR, intr-o zi pe care o numesc cu totii „norocoasa”, pentru ca nu e foarte lunga coada.
Doamna Radu a fost prezenta aici si in ultima zi din 2007, cand a functionat ghiseul, adica pe 17 decembrie. Pentru ca nu a reusit sa isi depuna dosarul atunci, s-a reintors ieri.
„A fost jale. Am stat de dimineata, de la ora 8.00 pana seara la ora 9.00, si nu am intrat”. Femeia sustine ca a fost inregistrata la coada cu numarul 271. In curtea institutiei asteptau in acea zi in frig peste 300 de cadre medicale. La ea, numarul a fost cu ghinion: programul s-a terminat cand mai avea in fata cativa oameni. „Ne-am rugat de ei o ora sa ne primeasca si n-au vrut. Erau si femei insarcinate”, completeaza femeia.
„Suntem tratati ca niste animale!”
Doamna Radu e un exemplu care incepe sa fie urmat de majoritatea femeilor de la coada: fiecare vrea sa se exprime cu privire la comportamentul pe care il primesc din partea OAMMR.
„Suntem tratati ca niste animale. Stam cu zilele la rand si, cand ajungem, ne resping dosarul pe motive stiute numai de ei. Mai si zbiara la noi de parca nu am fi colegi, ci veniti de undeva, de la periferie”, spune o tanara revoltata. O alta este hotarata sa-i dea in judecata: „Eu lipsesc de la munca sa pot fi aici. De ce e bataia asta de joc?”
„Centrul e organizat, iar functionarii au cursuri de comunicare”
Directorul OAMMR, Gheorghe Georgescu, considera ca centrul pe care il conduce este foarte bine organizat si neaga faptul ca functionarii de la ghiseu ar avea probleme de comunicare cu oamenii.
El sustine ca, din cele 25.000 de cadre inregistrate la OAMMR Bucuresti, doar 4.000 ar trebui sa fie la coada in zilele de marti si joi. „Deci noi avem program cu publicul in fiecare zi. Martea si joia sunt asteptati cei care isi ridica avizul in nume propriu, adica cei 2.800 de medici de familie si cei din cadrul celor 700 de cabinete particulare”.
Georgescu spune ca, in zilele de luni, miercuri si vineri se elibereaza avizele pentru cei care muncesc in unitati spitalicesti de stat. „Acestia au de obicei reprezentant, nu au de ce sa vina de capul lor. Este o persoana care se prezinta cu plasa de dosare pentru tot spitalul”.
Directorul considera ca proasta organizare a spitalelor bucurestene creeaza coada de proportii de la OAMMR. „Majoritatea celor de la cozi sunt restantieri, vor aviz pentru anul care a trecut. Asta pentru ca institutia in cadrul careia lucreaza nu s-a ingrijit de ei la timp si astfel, acesti oameni au muncit ilegal”.
BIROCRATIE Lungul drum de la dosar la practica pe pacient
Asistentii medicali trebuie sa treaca in fiecare an prin diverse „teste”, pentru a putea profesa in continuare. Este vorba despre cursuri de formare profesionala continua, pe care asistentii le pot sustine atat la sediul OAMMR, in schimbul sumei de 15 lei, cat si on-line, contra sumei de 30 de lei.
Urmeaza un test cu chestionare de verificare a cunostintelor sustinut on-line, care asigura cele 30 de credite necesare pentru anul 2008. Diploma pe care o primesc in urma testului o ataseaza la dosarul pe care il vor depune la sediul OAMMR, pentru obtinerea sau reavizarea autorizatiei de libera practica.