A murit "tatăl" Evenimentului zilei

A murit "tatăl" Evenimentului zilei

N-a mai apucat să împlinească 71 de ani. Mihai Cârciog va rămâne în istoria presei ca omul care, împreună cu Ion Cristoiu, a fondat cel mai de succes cotidian românesc.

Mihai Cârciog, omul care alături de Ion Cristoiu a lansat pe piaţa media cel mai de succes cotidian românesc al tuturor timpurilor, "Evenimentul zilei", "Bulina roşie", cum îl porecliseră cititorii, s-a stins din viaţă. Primul patron al ziarului nostru a decedat, după o îndelungată luptă cu cancerul, într-o clinică privată din Viena, loc în care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

Trupul omului de afaceri şi făcătorului de gazete Mihai Cârciog va fi adus, miercuri, în ţară.

Făcător de gazete

Ne puteți urmări și pe Google News

Născut pe 1 octombrie 1940, Mihai Cârciog a terminat Şcoala postliceală tehnică de poligrafie şi Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. Cărciog a fost, înainte de 1989, linotipist la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, dispecer la Întreprinderea Poligrafică Filaret, şef serviciu tehnic la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, tehnoredactor-şef la Editura Sport Turism şi secretar de redacţie la Viaţa Românească, Uniunea Scriitorilor.

La începutul anilor ’90 a înfiinţat revistele "Expres", "Expres Magazin", "Infractorul", "Telegraf" - Constanţa, "Academia Caţavencu", "Cuvântul", "VIP", posturile "Tele 7abc", "SOTI Neptun", "TV89 Timişoara" şi, în vara anului 1992, cotidianul "Evenimentul zilei".

Legenda unchiului bogat

Tipograf de meserie, Cârciog a avut şansa să-i cunoască personal, înainte de Revoluţie, pe mai toţi ziariştii consacraţi ai acelei epoci. Legenda spune că a pornit în afacerea vieţii lui, "Trustul de presă Expres", cu banii unui unchi de-al său bogat, stabilit în Marea Britanie. Ulterior, au fost voci care au spus că, de fapt, ajutorul primit de la această rudă a fost doar o invenţie de a sa pentru a-şi credibiliza afacerea.

"Într-adevăr, mi-a dat câteva sute de lire sterline cu care am cumpărat primele reportofoane, care erau ultimul răcnet atunci. Şi a fost alături şi sufleteşte. Dar, practic, bani de la el nu au intrat în societate", a declarat, în 2007, Mihai Cârciog, în primul şi ultimul său interviu, publicat în Evenimentul zilei.

Şarmant şi bon-viveur prin definiţie a reuşit să-şi apropie cei mai de seamă condeieri ai acelor timpuri, alături de care a scris prima parte din istoria recentă a presei moderne din România.

Mihai Cârciog a fost, ca patron, cu certitudine, cea mai discretă prezenţă din mass-media românească. Niciodată nu s-a auzit în redacţia "Evenimentului zilei", cât timp a fost acţionar, să fi dat vreun telefon sau să intervină pentru a inluenţa apariţia, modul de editare sau blocarea vreunui articol. Şi numai el ştie câte personalităţi din lumea politică l-au contactat în acest sens.

În 1998, Mihai Cârciog a cesionat o parte a pachetului majoritar de acţiuni către trustul de presă german Gruner&Jahr, pentru ca în 2002 să vândă acestora toate acţiunile pe care le deţinea la Trustul Expres.

Ultima parte a vieţii sale a petrecut-o bolnav, la Viena, loc în care a murit ieri, la vârsta de 70 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace! PROFESIONIST. Mihai Cârciog a fost unul dintre cei mai discreți patroni de presă "Cristoiu simţea nevoia unui cotidian, dar îi era frică. Nu-i venea să rişte cu un eventual eşec." MIHAI CÂRCIOG (1940-2011)

NU MAI PUTEA!

A ratat ultima întâlnire cu "bulinarii"

Acum o săptămână, peste o sută de foşti jurnalişti ai "Evenimentului zilei", din perioada 1992-1997, am participat la o întrunire colocvială cu Ion Cristoiu, fostul lor redactor şef, "creatorul" Publicistic al fostei "Buline roşii".

Prieten de o viaţă cu fostul patron, Cristoiu ne-a spus că, din cauza bolii, Mihai Cârciog nu a putut veni. Dar ne-a transmis printr-un fost coleg că se simte onorat de invitaţie şi că e cu sufletul alături de noi, de reporterii care au făcut din "Evenimentul zilei cel" mai important brand din presa scrisă post-decembristă.

Mihai Cârciog, omul care a mizat pe talentul şi flerul de mare gazetar al lui Cristoiu, n-a fost un "cârnăţar de presă". Aşa cum îi denumeşte Ion Cristoiu pe majoritatea factorilor de decizie din mass-media autohtonă. A fost susţinut atunci de un alt ex-coleg, Mirel Curea, şi el un apropiat al "boss"-ului, cum i se spunea patronului trustului din care făcea parte şi "Evenimentul zilei".

"Niciunul dintre noi, «bulinarii»", spune Simona Ionescu, fost redactor şef-adjunct al «Bulinei», pe blogul său, "nu ne gândeam, însă că, la fix o săptămână, domnul Cârciog se va stinge la Viena. Măcar aflase că nu l-am uitat, că am fi vrut să fie printre noi, că n-am uitat anii de început ai ziarului său, pe care l-a iubit tot atât cât noi! Fiecare îl vom evoca în suflet, pentru că a fost o prezenţă vie în redacţie".

  • Cornel Nistorescu: "Mihai Cârciog, un supravieţuitor de cursă lungă"
  • Dan Andronic, despre Mihai Cârciog: "Cel mai discret patron de presă din România"

În 2007, la 15 ani de la fondarea ziarului "Evenimentul zilei", Mihai Carciog vorbit pentru EVZ.

"EVZ a devenit un drog. Erau soţ şi soţie care nu aveau răbdare să cumpere unul ziarul şi să-l citească pe rând. Îl cumpărau amândoi, pentru că devenise un drog", spunea Mihai Carciog, în noiembrie 2007, când ziarul ajunsese la numărul 5000. Citeşte AICI un interviu-eveniment