Evenimentul Zilei > Economie > A ÎNCEPUT COȘMARUL DOLARULUI. PREȚUL BENZINEI, atras în spirala scumpirii. ROMÂNII, amenințați de scumpiri în lanț
A ÎNCEPUT COȘMARUL DOLARULUI. PREȚUL BENZINEI, atras în spirala scumpirii. ROMÂNII, amenințați de scumpiri în lanț

A ÎNCEPUT COȘMARUL DOLARULUI. PREȚUL BENZINEI, atras în spirala scumpirii. ROMÂNII, amenințați de scumpiri în lanț

Dolarul a crescut astăzi vertiginos în raport cu leul, până la 4,17 lei/dolar, la ora 10. Ieri, moneda americană a atins un nou maxim istoric în raport cu cea locală, de 4,12 lei/euro.

De la începutul anului și până acum creșterea cursului dolar/leu se apropie de 10%.

De la jumătatea anului trecut și până acum, creșterea ar putea ajunge în curând la 30%.

Afectate în mod direct sunt cele câteva mii de români care au credite în dolari. Pentru o rată de 300 de dolari, un debitor achita la jumătatea anului trecut 990 de lei. Dacă nivelul de acum de pe interbancar se consolidează, atunci rata va ajunge la 1.251 de lei, deci cu 260 de lei peste nivelul de la jumătatea anului.

Numai de la începutul anului și până acum prețul benzinei a crescut cu circa 50 de bani pe litru, iar scumpirea va continua pentru că valoarea barilului este exprimată în dolari.

Combustibilii intervin în costul transportului, iar acesta în prețul produselor de la raft, așa încât ar putea urma scumpiri ale acestora, în curând.

Dolarul crește vertiginos de la începutul acestei săptămâni, de când Banca Centrală Europeană a demarat procesul de achiziție a bondurilor guvernamentale, în valoarea de 1,1 trilioane de euro. Prima beneficiară a programului a fost Germania. Inflația de euro din piață conduce la slăbirea monedei europene, în favoarea dolarului, spre care se mută investițiile care erau în euro.

Românii ar fi putut beneficia de pe urma acestei evoluții, dacă și leul s-ar fi apreciat în raport cu euro, deoarece bunurile importate din zona euro s-ar fi ieftinit.

Însă, în ultimele zile nu s-a observat o ieftinire a euro în raport cu leul. Analiștii pun reticența investitorilor pe seama crizei din Grecia.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.