Evenimentul Zilei > Istoria secreta > A dat numele său unui asteroid și a ajuns la 100 de ani. Românul de poveste
A dat numele său unui asteroid și a ajuns la 100 de ani. Românul de poveste

A dat numele său unui asteroid și a ajuns la 100 de ani. Românul de poveste

Ion Drăgescu, cunoscut la nivel planetar ca Jean Dragesco născut la Cluj, a împlinit pe 26 aprilie venerabila vârstă de 100 de ani. Întreaga viață și-a dedicat-o științei, fiind pasionat încă din copilărie de astronomie.

La 19 ani a devenit observator „oficial” al lui Marte, colaborând cu Societatea de Astronomie din Franța.

În același an, a fondat în România prima „Societate astronomică pentru tinerii astronomi”.

S-a stabilit în Franța la 21 de ani (tatăl său era diplomat la Ambasada României din Paris), iar în Franța a continuat cu succes cariera în astronomie.

La 26 de ani, Jean Dragesco a fost recompensat de Societatea Astronomică franceză cu o distincție specială pentru activitatea impresionantă. În același an, tânărul astronom s-a dedicat altor studii, în domeniul protozoologiei, ca biolog profesionist la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Franța.

Profesorul

Timp de 36 de ani a fost profesor de optică, fotografie şi cinematografie în domeniul cercetării biologice. Au urmat expediții științifice memorabile, iar în 1967 a primit premiul Academiei de Științe, unul dintre numeroasele obținute pentru contribuția în domeniul fotografiei și cinematografiei biologice.

La 39 de ani, a revenit la prima sa dragoste, astronomia, pe care o va sluji în paralel cu profesia de bază. Au urmat expediții și călătorii memorabile, în Africa și Statele Unite.

În 1995, Cambridge University Press a publicat albumul său de fotografii astronomice „High Resolution Astrophotography”, considerat unul din cele mai reușite din domeniu.

Câteva din fotografiile publicate în acest album sunt expuse astăzi pe culoarul principal al Observatorului din Parcul Carol al Institutului Astronomic al Academiei Române. În anul 2000, Uniunea Astronomică Internaţională a numit asteroidul 12498 JEAN DRAGESCO, informează Ambasada României la Paris.

Vânător-fotograf

„Am cunoscut o mulțime de personalități, dar nici una nu se poate compara cu Jean Dragesco… el a reușit să-și transpuna în realitate toate visele copilăriei”, scria în 2005 Alexandru Marinescu, vicepresedintele Comitetului Român pentru Istoria si Filozofia Știintei al Academiei Române, la Libraria Cărturești, la lansarea albumului de fotografie „Amintirile unui vânotor de imagini în Africa”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.