500 de ciclişti au „evadat” din Capitală

500 de ciclişti au „evadat” din Capitală

Primul concurs de ciclism al Bucureştiului a adunat un număr impresionant de competitori, care au avut de pedalat 55 de kilometri.

Tihna „picnicarilor” ieşiţi la iarbă verde a fost tulburată ieri de şirul interminabil de biciclişti de pe potecile din pădurile Băneasa, Tunari şi Snagov, înscrişi la „Prima evadare” din Bucureşti. Primul concurs de mountain bike şi ciclo-cross al Capitalei, desfăşurat pe un traseu de 55 de kilometri, pe ruta Bă nea sa-Snagov, a adunat peste 500 de competitori, de două ori mai mulţi decât la alte concursuri similare din ţară. Într-o mare de bucureşteni şi-au făcut loc şi cliclişti din Braşov, Sibiu şi chiar Piatra-Neamţ. Plus un grup mic, dar iute, de francezi.

Căzături, julituri...

Sub un soare dogoritor, concurenţii s-au pus în mişcare din parcarea Academiei de Poliţie, la ora 10.00, cu o jumătate de ceas mai târziu decât era programat, din cauza unor maşini parcate aiurea, în faţa liniei de start. După nici un kilometru de asfalt, cilciştii au început să înfrunte şleaurile şi noroaiele din pădure, încordaţi şi a tenţi să nu facă vreo manevră greşită. Cei mai puţin experimentaţi au avut parte de căzături spectaculoase, însă fără urmări grave. După Tunari, uriaşul miriapod pe roţi a trecut în viteză prin Căciulaţi, lăsându-i cu gurile căscate pe localnicii ne o bişnuiţi cu asemenea privelişte. „Aoleu, mânca-v-ar mama, că mulţi mai sunteţi!”, striga o băbuţă de pe margine, pierzînd şirul „dihăniilor” pe două roţi, care pedalau nebuneşte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcaje şterpelite

De la jumătatea traseului, mulţi ciclişti au rătăcit drumul, în ciuda marcajului. „Am făcut 72 de kilometri în loc de 55”, se plângea un tânăr, ajuns abia după trei ore la linia de sosire de la Complexul Astoria din Snagov. Dan Sărdan, de la Clubul Alpin Român, organizatorul concursului, oftează şi dă din umeri, explicând faptul că, în seara precedentă, nişte localnici au strâns toate marcajele pe câteva sute de metri.

„Mă bucur totuşi că văd atât de mulţi oameni dornici să concureze pe bi ci cletă. Pentru Bucureşti ar fi loc de cel puţin trei astfel de concursuri pe vară”, spune Sărdan. Până la închiderea ediţiei, câştigătorii nu fuseseră încă nominalizaţi, însă majoritatea concurenţilor reuşiseră să treacă linia de sosire, sfârşiţi, dar bucuroşi de performanţă.

Organizatorii vor să reediteze concursul şi la anul, când participarea se anunţă şi mai mare. Pentru Bucureşti, ei mai au în plan un circuit ciclistic de noapte, dar şi un concurs multisport, cu ciclism, caiac şi alergare.

ALERGĂTORII

„Burta jos” se dă la cros, în jurul Casei Poporului

Nu doar cicliştii au avut ieri o duminică de foc, ci şi bucureştenii care au vrut să facă mişcare participând la un cros în jurul Palatului Parlamentului. Competiţia a adunat la start, pe lângă cele câteva sute de copii, şi câţiva parlamentari, între care Bogdan Olteanu, Cristina Pocora, Cezar Măgureanu şi Claudiu Ţaga, pe a căror tricouri scria „Burta jos!”.

Ultimii doi au ales chiar să trişeze la competiţia care a avut drept scop popularizarea ideii de a face mişcare în rândul elevilor, alergând în sens invers. „Scrie «Start», scrie «Finish». Este o problemă de organizare. Nici nu ştim de ce au luat-o ceilalţi în partea cealaltă”, a explicat, în glumă, Claudiu Ţaga, citat de Mediafax. Între susţinători s-au numărat Octavian Bellu, Mariana Bitang, Ilie Năstase şi Cristian Ţopescu. Startul s-a dat în Piaţa Constituţiei, lângă clădirea Casei Poporului, iar linia de sosire a fost în aceeaşi piaţă, dar spre Izvor. Cursa de ieri s-a întins pe o distanţă de 2,6 kilometri. (Andreea Archip)