Potrivit unui comunicat al IGPF, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, vineri, au efectuat formalităţile de control aproximativ 44.400 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 23.000 mijloace de transport (din care 14.600 automarfare).

Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 29.500 de persoane şi 15.000 de mijloace de transport (8.600 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 14.300 de persoane cu 7.800 mijloace de transport.

În urma verificărilor, au fost trimise spre izolare/carantină la locuinţă, ca suspecți de contaminare cu noul coronavirus, un număr de 5.309 de persoane. În prezent, la frontiera de vest au devenit operaţionale opt puncte de trecere a frontierei, atât pe sensul de intrare în România, cât şi pe sensul de ieşire.

Conform IGPF, formalităţile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii DSP pentru efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată.

Românii reveniți de peste granițe stau cu orele în vămi, iar autoritățile sunt neputincioase. Din cei intrat 21.400 de români care au revenit în țară, vineri, peste 5.000 au fost trimiși în izolare sau în carantină.