4 mituri despre vasele din fontă și adevărul despre ele

4 mituri despre vasele din fontă și adevărul despre ele

Gătitul cu fontă poate fi extrem de satisfăcător, iar acest material durabil, de calitate ridicată, îl face perfect pentru o grămadă de rețete delicioase.

Totuși, unii oameni evită fonta, de regulă, pentru oalele și tigăile lor, deoarece cred că nu vor fi potrivite pentru a fi folosite pe aparatele lor existente de bucătărie. Au auzit că ar putea rugini ușor sau că vasele din fontă sunt greu de curățat.

De fapt, atunci când vine vorba de îngrijirea și gătitul folosind vase fontă, este important să nu credeți tot ce auziți. Haideți să examinăm unele dintre cele mai frecvent întâlnite mituri și să descoperim împreună de ce nu sunt adevărate.

Mitul 1. Nu puteți găti folosind vase din fontă pe un aragaz electric

Mulți oameni își fac griji că, dacă au un aragaz electric, folosirea oalelor și tigăilor din fontă nu este o opțiune. Cu toate acestea, fonta funcționează bine atât pe o plită electrică, cât și într-un cuptor electric.

Este posibil să trebuiască să reglați ușor timpii de gătit, deoarece vasele din fontă necesită puțin mai mult pentru a se încălzi. Cu toate acestea, nu există niciun alt motiv pentru care nu vă puteți bucura de o gamă completă de vase din fontă, dacă aveți un aragaz, cuptor sau o plită electrică.

Cu toate acestea, vasele din fontă sunt grele și multe plite electrice sunt acum acoperite cu sticlă. Pentru a evita zgârieturile sau deteriorările, aveți grijă deosebită atunci când mutați oale și tigăi din fontă pe aceste suprafețe - ridicarea este preferabilă glisării sau tragerii lor.

Mitul 2. Ingredientele acide sunt extrem de dăunătoare pentru vasele din fontă

Vin, roșii, oțet - toate acestea trebuie evitate atunci când gătiți cu fontă, nu? Greșit!

Fonta este un material robust și rezistent, iar gătitul cu ingrediente acide, cum ar fi roșiile, nu ar trebui să vă deterioreze tigaia. Dacă alegeți să gătiți cu ingrediente foarte acide pe o perioadă lungă de timp, este posibil ca urme de molecule să vi se scurgă în sosuri. Deși consumul acestor molecule nu vă va face rău, este posibil ca cei cu papile gustative mai delicate să observe un gust metalic subtil în mâncarea lor.

Condimentarea corectă a tigăilor și testarea regulată pot asigura minimizarea oricărui gust metalic. Pentru a reduce și mai mult acest lucru, scoateți sosurile din tigaie într-un alt vas, după ce au fost gătite.

Mitul 3. Nu puteți curăța vasele din fontă cu detergent de vase

Unii oameni evită să cumpere vase din fontă, deoarece își fac griji că vor fi dificil de curățat și că săpunul sau detergentul de vase va deteriora metalul. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat.

Fonta poate fi ușor curățată cu detergent obișnuit de spălat vase. Cu toate acestea, merită să aveți grijă suplimentară să nu o frecați prea tare, deoarece acest lucru o poate afecta și poate fi necesar să o condimentați din nou.

Mitul 4. Rugina distruge o tigaie din fontă

Deși fonta este lăudată pentru durabilitatea sa, există un mit cum că că rugina poate distruge vasele din fontă, ceea ce înseamnă că va trebui să le aruncați. Cele mai multe oale și tigăi de fontă de bună calitate sunt rezistente la rugină. Cu toate acestea, dacă apare rugina, puteți încerca să remediați problema punând tigăile în ciclul de autocurățare al cuptorului. După ce faceți acest lucru, pur și simplu condimentați din nou vasul. Dacă rugina nu a provocat daune structurale, vasele dvs. pot deveni ca noi.

Acestea au fost cele mai frecvent întâlnite argumente împotriva gătitului cu fontă și adevărul despre ele. Vesela din fontă este, în mod natural, antiaderentă, ușor de curățat și, de asemenea, este practic indestructibilă. Acest lucru le face o investiție de mare valoare, care vă va ajuta să pregătiți rețete de familie delicioase timp de ani și ani.

Dacă sunteți în căutarea unei game de vase din fontă de calitate superioară, căutați oferte online. Veți găsi o gamă completă de oale și tigăi durabile, elegante, la un preț excelent, de o calitate superioară, care fac gătitul cu ele o adevărată plăcere.

 

Ne puteți urmări și pe Google News