Un crematoriu din Buenos Aires a fost folosit pentru a distruge cele 389 de kilograme de droguri, cu o valoare de 80 de milioane de euro.

Ca urmare a operațiunii, un fost îngrijitor al ambasadei și un polițist argentinian au fost reținuți, la fel și alte patru persoane.

În 2016, un fost ambasador rus a înștiințat oficialii argentinieni că 12 valize pline cu droguri au fost găsite ascunse într-o anexă a ambasadei. După ce au primit aceste informații, polițiștii argentinieni au pătruns în clădire în mijlocul nopții și au înlocuit cocaina cu făină, după care au instalat dispozitive de urmărire prin GPS pe respectivele valize, pentru a descoperi cine va intra în posesia lor.

Cu toate acestea, au trecut 14 luni până când valizeze au fost preluate de cineva.

„Operațiunea a durat 14 luni și, la un moment dat, am crezut că nu vor mai veni să le ia, că poate și-au dat seama că este ceva suspect. Dar totul a mers bine”, a spus ministrul argentinian pentru Securitate, Patricia Bullrich.

Un an mai târziu, valizele au ajuns în Moscova, iar mai multe persoane au fost arestate. Presupusul lider al grupării este Andrei Kovalchuk, un bărbat arestat în Germania și extrădat în Rusia. Potrivit autorităților, acesta ar fi angajat un alt bărbat, pe Ali Abyanov, ca să păstreze valizele cu droguri în anexa ambasadei și să organizeze transferul acestora în Rusia.

Suspecții susțin că operațiunea poliției a fost „o provocare” și că ei încercau, de fapt, să exporte cafea din Argentina. Polițistul este suspectat că ar fi aranjat ca respectivele valize să ajungă în avion fără să fie verificate.

Marți, ambasadorul rus Dmitri Feoktistov și Patricia Bullrich au participat la operațiunea de distrugere a drogurilor.