28 de miliarde de dolari pentru ocupatia sovietica

Presedintele lituanian Valdas Adamkus a cerut din nou, in prima interventie publica a anului, ca Rusia sa recunoasca ocupatia sovietica, reluand solicitarea privind acordarea de compensatii, evaluate de Vilnius la 28 de miliarde de dolari.

„Nu renuntam si nu vom renunta la cererea imperioasa de a recunoaste ocupatia sovietica de facto si vom continua sa cerem compensarea pagubelor provocate de ocupatie, dar in acelasi timp vom cauta un dialog cu Rusia”, a subliniat presedintele Adamkus.

Suma de 28 de miliarde de dolari a fost stabilita de Guvernul Lituaniei impreuna cu un grup de experti inca de acum cativa ani, dar negocierile directe cu Moscova pe marginea acestui subiect sensibil nu au inceput inca. Oficialii lituanieni readuc insa periodic subiectul in discutie, sugerand ca nu intentioneaza sa renunte.

Declaratia presedintelui lituanian a starnit comentarii dure la Moscova. Deputatul Leonid Slutki, membru al Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat, a apreciat ca „asemenea declaratii nu pot fi calificate altfel decat schizofrenie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu doar Lituania a prezentat Rusiei cereri de compensatii pentru ocupatia sovietica. In urma cu cativa ani, Letonia a cerut initierea demersurilor pentru compensatii, iar Polonia a vorbit la randul ei de responsabilitatea Moscovei pentru opresiunea sovietica, dar si de cea a Berlinului si a Rusiei pentru  ocuparea Poloniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial.